Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken-Elise-Vierkant
Social Designer

Eli Weegels

Eli is een social designer die dol is op ruimte. Op vele manieren. Of het nu gaat om het ontwerpen van openbare plekken, ruimte creëren voor een gelijkwaardig gesprek of ruimte vinden voor een praatje met een vreemde. Dat laatste doet hen graag. Een treinpassagier, dakloze of tuinier. Iedereen draagt een verhaal met zich mee en dat wil hen ontdekken. Het kleurt Eli’s beeld van de wereld. Verrijkt het. De gesprekken geven inzichten en verdieping in de beweegredenen en motieven van mensen. Ze inspireren. Als je eenmaal weet wat mensen echt drijft, dan kun je ontwerpen voor verandering en zorgen dat er eigenaarschap ontstaat. En bovendien, al die gesprekken met verschillende mensen zorgen er ook voor dat hen snel comfortabel is in elke setting. Met wie hen ook om de tafel zit.

Mail Eli

“Meestal worden de behoeftes van de meerderheid als uitgangspunt genomen en de ontwikkelingen daarop ingericht. Veel systemen zijn nu zo ontworpen en daarom niet inclusief. Behoeftes van de minderheid zijn óók belangrijk. Dan krijg je inclusief ontwerp.”

Eli heeft ervaring in het ontwerpen van speel- en sportplekken. Je verwacht het misschien niet meteen, maar iedereen heeft daar een mening over. Bewoners, belanghebbenden en de gemeente. Hierdoor werd hen expert in het omgaan met tegenstrijdige belangen en goede participatie. Kennis die bij veel vraagstukken van pas komt. Hen zoekt steeds naar naar: Hoe breng je mensen op een gelijkwaardige manier samen en zorg je dat iedereen aan het woord komt? Daarnaast is hen bezig geweest met menig beleids- en ontwikkelplan van gemeenten en is thuis in alle soorten regels. Ook heel handig. 

Thema’s die hen aan het hart gaan: uitsluiting, sociale cohesie en duurzaamheid. Bijvoorbeeld, Hoe zorg je dat ook echt iedereen kan deelnemen aan ons onderzoek? Of, onze steden zijn niet ingericht op hele hoge temperaturen. Het wordt warmer en warmer, mensen kunnen de volledige impact hiervan niet bevatten. Hoe zorgen we ervoor dat onze steden nog leefbaar blijven?

Afdeling Buitengewone Zaken - Elise Weegels - 1
Afdeling Buitengewone Zaken - Elise Weegels - 2

Cases van Eli

Bekijk alle cases