Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Over-ons---1 copy

Alliantie, consortium of partnership aangaan met Afdeling Buitengewone Zaken?

Samen kunnen we de wereld veranderen

We kunnen pas écht onze tanden zetten in taaie vraagstukken als we als partners samen optrekken.

Maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen zijn namelijk zowel voor als achter de schermen complex. Als partners staan we samen sterk, vullen we elkaar aan en spelen we elkaar vrij. Alleen zo behalen we de doelen van onze opdrachtgevers en maken we het verschil bij de mensen waarvoor we het doen.

We zitten om tafel om een de eerste ideeën voor de uitkomst van het project te bespreken. Waaronder een aantal stappenplannen om zelf tegelwerken te bouwen.

Als partner nemen wij kwalitatief onderzoek en ontwerp voor onze rekening.

Inzichten van en over eindgebruikers zetten we samen om in gedragen diensten en maatschappelijke bewegingen.

Hoe wij dat doen

Kwalitatief onderzoek

  • De eindgebruiker is geen onbekende: we hebben goede gesprekken met elkaar en ontdekken elkaars leefwereld;
  • We achterhalen relevante motieven, gevoelens en behoeften die onze gezamenlijke ideeën over mogelijke oplossingen aanscherpen;

Co-creatie

  • De eindgebruiker betrekken we als een gelijkwaardige partner in het proces: samen exploreren we de oplossingen;
  • De oplossingen kennen draagvlak, kunnen direct worden getest in de uiteindelijke context en zijn daardoor uiterst effectief;

Strategisch advies

  • Met onze ervaring kennen ontwerp- en gezamenlijke ontwikkelprocessen geen geheimen meer: we verschaffen handigheden voor mogelijke uitdagingen;
  • We werken doelgericht en stemmen dat met elkaar af: gemeenschappelijke uitgangspunten en een efficiënte aanpak zijn helder;

Aanpakken

  • Naast onderzoek, advies en procesmanagement stropen we graag onze mouwen op om bedachte acties uit te voeren: we onderzoeken én ontwerpen;
  • We zijn doortastend, houden niet van stilstand en nemen geen genoegen met middelmatig: we gaan voor fikse maatschappelijke impact;
Afdeling Buitengewone Zaken - Gemeente-Amsterdam - Stad in Balans - 4

We spreken zowel de taal van de bestuurskamer als die van de straathoek.

We hebben innovatief en creatief DNA en zijn wendbaar ingesteld. Het is die combinatie van eigenschappen waardoor we als geen ander lerende en iteratieve processen kunnen opzetten en uitvoeren. Met het einddoel voor ogen doen we nieuwe inzichten op, maken we ideeën werkelijkheid en de wens van verandering realiteit.

Sectoren waarin wij actief zijn

We werken domeinoverstijgend en voorbij eigen perspectief, alleen dan is verandering mogelijk.

  • We onderzoeken hoe we de beeldvorming rondom sekswerkers kunnen verbeteren en verkleinen de kloof tussen politie en burgers.
  • We lanceren innovatieculturen binnen scholen om manieren van lesgeven zelf te verbeteren en lanceren werkvormen om stereotype denkbeelden in beroepskeuze te doorbreken.
  • We laten omgevingsvisies in samenspraak ontstaan en ontwikkelen passende publieke diensten samen met de eindgebruikers waarvoor ze bedoeld zijn.
  • We voeren reizigersonderzoek uit door samen in de auto te stappen en passen gedragsverandering toe om winkelend publiek hun fiets socialer te laten parkeren.
  • We verminderen eenzaamheid in woonomgevingen en bevragen jongeren naar hun ideeën over bewegen en gezond eten.
  • We verbeteren burgercommunicatie vanuit de overheid, helpen jongeren die vastzitten in hulpverleningstrajecten en zorgen voor een socialere aanpak voor het huisvesten van nieuwkomers in Nederland.
  • We brengen de inhoud van musea buiten hun muren, bevragen het publiek naar hun mening rondom maatschappelijke dilemma’s en laten het publiek met andere ogen naar kunst kijken.
  • We helpen hittestress voorkomen en motiveren burgers om zelf in actie te komen bij het vergroenen van hun tuin en verduurzamen van hun woning.

In meer dan de helft van onze projecten werken we samen met externen.

Of je nu een ZZP-antropoloog bent of een stevig consultancybureau in crisiscommunicatie hebt – de combinatie van expertises en disciplines maakt ons samen sterk.

Onze partners over ons

Femke Pluymert, Directeur – Diversion

Afdeling Buitengewone Zaken is een leuke en bevlogen club mensen én een waardevolle samenwerkingspartner. Ze helpen om vraagstukken scherp te krijgen, onderwerpen te verdiepen, hebben oog voor wie in het proces mee te nemen en hoe dat te doen en brengen vanuit hun onderzoekend ontwerpende manier van werken een goede dosis creativiteit, oplossingsvermogen en slagkracht.

Lees meer over Maatschappelijke Diensttijd

Jacco Pols, Kwartiermaker – Garage2020

A/BZ is expert in het afstemmen op de eindgebruiker, of je nu iets wilt maken of bereiken. We hebben van ze geleerd om onze concepten te testen, resultaten te verwerken, weer te testen en afscheid te nemen van wat niet werkt

Lees meer over Seev
DDA Service & Systems 2020 Afdeling Buitengewone Zaken
Winnaar Dutch Design Award 2020

De kroon op eerdere samenwerkingen

In 2020 wonnen we de Dutch Design Award in de categorie ‘Service & Systems’ voor het eigen initiatief Seev i.s.m. onze partner Garage2020. Met Seev helpen we jongeren met problematische schulden stapsgewijs hun rekeningen te betalen zonder gedoe of extra kosten.

DCA Social Design 2022 Afdeling Buitengewone Zaken
Winnaar Dutch Creativity Award 2022

Samen met Stichting Zwerfjongeren Nederland, Young in Prison (YiP) en Exodus Nederland zetten we De LOBBY op, om het gat tussen jeugddetentie en de wijde wereld te verkleinen. Dat doen we door het systeem te bevragen en veranderen vanuit de ervaringen, bijbehorende behoeften én ideeën van de jongeren zelf. In 2022 wonnen we hiervoor een Dutch Creativity Award in de categorie ‘Social design’.

Ook een succesvolle samenwerking aangaan? Laten we kennismaken.

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases