Skip to main site content
Drie mensen staan gebogen over een plantenrand van hergebruikte tegels, iemand wijst de kieren die goed zijn voor insecten aan.

Gemeente Rotterdam

Kwalitatief onderzoek: hoe motiveren we mensen om de tegels uit hun tuin in te wisselen?

Steden staan voor grote uitdagingen om zich aan te passen op het veranderende klimaat. Vergroening van de stad speelt een belangrijke rol in het verkoelen van de stad en maakt dat we beter bestand zijn tegen heftige hoosbuien door het water te absorberen. Omdat een groot gedeelte van de stad nu nog bedekt is met steen, asfalt en beton zijn er tal van initiatieven en regelingen om daar verandering in te brengen. Zo doet ook Rotterdam elk jaar mee aan het NK Tegelwippen, worden er elk weekend wel ergens in de stad geveltuinen aangelegd en rijdt de Tegeltaxi rond om het overtollige steen op te halen. Het zou echter nog mooier zijn als we de tegels lokaal kunnen hergebruiken. Dat verlaagt de drempel om ze eruit te halen en scheelt een hoop (zwaar) transport. 

Maar wat kun je eigenlijk met oude tegels? We deden een ontwerpend onderzoek voor de gemeente Rotterdam (gezamenlijke opdracht voor de programma’s voor klimaatadaptatie en circulair) waarbij we ontdekten wat er met oude tegels zoal gebeurt en hoe we daar een groeiende groep Rotterdammers mee kunnen enthousiasmeren zelf ook aan de slag te gaan. Erg belangrijk om dat met de bevolking te doen, de gemeente bezit zelf namelijk ‘maar’ 40% van de oppervlakte van de stad.

 

Ronde rand van hergebruikte tegels om een boom heen, met daarin frisse groene planten met paarse bloemen.
Iemand houdt een iPad vast met daarop de pagina van tegelwerken, hierop kunnen mensen tips vinden over wat ze met hun tegels uit de tuin kunnen doen. Van inspiratie tot een heel stappenplan.

Een proces van kleine stapjes

Om er voor te zorgen dat de middelen die we ontwikkelen aansluiten bij de behoeften van de doelgroep pakten we dit in kleine stappen aan. We begonnen met het onderzoeken van wat er al gebeurt, bedachten gaandeweg wat we konden doen om ook anderen te enthousiasmeren en probeerden dat meteen in het klein uit. Met elke stap betrokken we een grotere groep rotterdammers. 

Op deze manier stonden we gaandeweg open voor ideeën die we vooraf niet hadden bedacht en verzekerden we dat de middelen die we ontwikkelden daadwerkelijk aansluiten bij de belevingswereld van de betrokken partijen.

In een tuin in gesprek over het hergebruiken van tegels.

We gingen op bezoek bij ervaringsdeskundigen om van hun ervaring te leren

We zitten om tafel om een de eerste ideeën voor de uitkomst van het project te bespreken. Waaronder een aantal stappenplannen om zelf tegelwerken te bouwen.

We betrokken verschillende experts in het meedenken over de mogelijkheden

Website voor actie

Met de inzichten en ideeën die we gaandeweg ophaalden ontwikkelden we een website met tegelwerken. Het is plek voor bewoners die iets met hun tegels willen, maar misschien nog niet weten hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Naast de pagina adviseerden we de gemeente over de integratie van tegelwerken met andere initiatieven om de stad beter voor te bereiden op een veranderend klimaat.

Resultaten

Aan de hand van ontwerpend onderzoek hebben we het volgende gerealiseerd

  • Toegankelijk plan van aanpak om met tegelwerken en alles wat daarbij komt kijken aan de slag te gaan. Goed geïntegreerd in bestaande informatiestructuur van de gemeente Rotterdam.
  • Serie concrete ideeën over hoe je tegels kunt hergebruiken. Opgehaald, doorontwikkeld en gevalideerd in gesprek met bewoners van de stad.
  • Advies op vervolg en integratie met lopende trajecten, afgestemd op de middelen en communicatievormen die passen bij de doelgroep die we met het traject onderzocht hebben.

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases