Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken-Jop-Vierkant
Partner & Research Director

Jop Japenga

Uitproberen, experimenteren, spelen – allemaal prioriteit in Jop’s manier van werken. En toch is hij als onderzoeker ook een vlijmscherpe denker. Een doordenker, omdenker en vooruitdenker. Binnen Afdeling Buitengewone Zaken focust hij zich op het verder brengen van ontwerpend onderzoek. Hij ontwikkelt nieuwe methoden en aanpakken, onderzoekt hoe je de gelaagdheid van straatinzichten vertaalt naar systeemniveau. Met een ongeremde nieuwsgierigheid kijkt hij naar de wereld om zich heen. Juist het ontdekken, juist het ontrafelen van de complexiteit.

Mail Jop

“Ik ben continu op zoek naar hoe we de rijkheid van straatinzichten kunnen vertalen naar systeemniveau. En hoe we mensen en organisaties de waarde van die inzichten laten inzien.”

Als Research Director bij Afdeling Buitengewone Zaken wordt Jop verliefd op het alternatief. Kunnen we ook nog andere dingen uitproberen? Hij pluist vraagstukken tot op het bot uit, ontwerpt vanuit het speelse. Jop ontwart en verwart, duikt in nuances en grijze gebieden.
Hij volgt geen denksporen maar creëert nieuwe. Van vraagtekens gaat hij ‘aan’. Of het nu gaat om een moreel ongemakkelijke vraagstuk of een ongrijpbare ontwikkeling in de samenleving. 

Al laatste onderwijst Jop zijn kennis en expertise in ontwerpend onderzoek op de WDKA.

Afdeling Buitengewone Zaken - Jop Japenga - 3
Afdeling Buitengewone Zaken - Jop Japenga - 2

Cases van Jop

Bekijk alle cases