Transitie-thema
Duurzaam Samenleven
Een nieuw perspectief op mens, natuur en collectiviteit
We leven in een tijd waarin mens en natuur elkaar steeds vaker kruisen. Niet alleen letterlijk – doordat Nederland voller raakt en meer mensen recreëren in de natuur – maar ook figuurlijk: de manier waarop we leven, eten en consumeren drukt zwaar op de aarde. Belangen botsen. Tussen stad en platteland. Tussen burgers en overheid. Tussen mensen die zich zorgen maken en mensen die zich niet herkennen in de taal van de klimaatbeweging.
Wij geloven dat het anders kan. En anders móet. Niet door verder te polariseren, maar door elkaar juist meer te begrijpen. Wij ambiëren een samenleving waarin duurzaamheid geen luxe is, maar een basisrecht. Voor iedereen – ongeacht tijd, geld of postcode.
Een nieuw perspectief
Ruimte voor een duurzame samenleving
Veel van de huidige crisissen – gezondheid, kwaliteit van voedsel, biodiversiteitsverlies, het klimaat, stress – zijn geen losse problemen, maar symptomen van dezelfde systeemcrisis. We verliezen de connectie met de natuur én elkaar. Dat vraagt om een andere manier van samenleven.
Maar wie duurzamer wil samenleven, krijgt daar niet altijd de ruimte voor. Want hoewel we met elkaar weten wat er nodig is – minder verspillen, anders eten, collectief reizen – zijn onze systemen daar vaak niet op ingericht. We vragen mensen om hun gedrag te veranderen, maar vergeten dat dat gedrag is ingebed in hun dagelijks leven, in hun overtuigingen, in hun portemonnee. Niet iedereen kan zich verduurzamen. En niet iedereen herkent zich in het heersende duurzaamheidsframe.
We zien dat weerstand tegen een duurzaam beleid groeit. Niet omdat mensen de aarde geen warm hart toedragen, maar omdat de uitvoering van dat beleid vaak te weinig recht doet aan hun situatie. Isoleren, overstappen, investeren – het klinkt logisch op papier, maar voelt in de praktijk als een onmogelijke opgave. Daar waar beleid en leefwereld elkaar niet raken, groeit onbegrip.

In gesprek over plantaardig voedsel in een supermarkt

Voor elk type persoon een plantaardig recept
Onze aanpak
Van stem naar stemgeving
In ons werk geven we ruimte aan perspectieven die vaak buiten beeld blijven. We ontwerpen met mensen die niet vanzelfsprekend meedoen aan het duurzaamheidsgesprek. Niet om hen te overtuigen van het belang van duurzaamheid, maar om vanuit hún perspectief tot andere inzichten te komen. Wat betekent natuurbehoud voor jongeren in dichtbebouwde wijken? Wat betekent kostbaar klimaatbeleid voor mensen die elke euro moeten omdraaien? Door meer perspectieven een plek te geven in het gesprek over duurzaamheid, bouwen we aan een gemeenschap die samen strijdt voor een gedeeld doel.
-
Voor een beter duurzaamheidsgesprek geloven we in een collectieve aanpak. Waarbij groepen elkaar opzoeken, motiveren en versterken. Zo werken we aan een taal die niet polariseert, maar verbindt. Zodat duurzaam handelen niet voelt als opoffering, maar als eigenaarschap.
-
Stad en platteland hebben meer met elkaar gemeen dan we vaak denken. Maar door het missen van een gemeenschappelijke taal en het hebben van vooroordelen worden die overeenkomsten telkens minder gevonden. Wij zoeken ze weer op en vergroten het begrip voor elkaar. Verschillen tussen groepen zetten we om tot krachten.
-
Als social designers behandelen we duurzaamheidsvraagstukken als sociale vraagstukken. Er zijn namelijk manieren genoeg om over te stappen op duurzamere alternatieven. Huidige drempels raken met name aan gedrag, beleving, taal, traditie.
Transitiecoördinator Gordon werkt aan een duurzamere toekomst.
Onze benadering vraagt lef. Lef om vertrouwde oplossingen los te laten. Om ruimte te maken voor verhalen die je misschien niet direct begrijpt. En om duurzaamheid niet langer als individueel moreel project te zien, maar als collectieve sociale opgave waarin iedereen van waarde is en elke mening er toe doet.
Wij zoeken samenwerkingspartners die de complexiteit durven te omarmen. En die weten dat de route naar een duurzame samenleving geen recht pad is, maar een gezamenlijke ontdekkingstocht.
Wil jij meebouwen aan een wereld waarin mens en natuur in balans zijn? Waar duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? Laten we samen impact maken! Heb je een idee, tip of wil je samenwerken? Neem dan nu contact op.
Onze cases
Wij werken sinds 2012 aan duurzaam samenleven.
Duurzaam samenleven bereiken we door op grote en kleine schaal impact te maken. Bijvoorbeeld door te werken aan een landelijke visie op de energietransitie of door in een lokale supermarkt het gesprek over plantaardig voedsel te voeren.