Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Lekker-fit---1

Gemeente Rotterdam

Gezond leven: Hoe laat je Rotterdamse jongeren meer bewegen? Wij deden kwalitatief onderzoek.

In Nederland hebben 1 op de 8 kinderen overgewicht. In sommige wijken in Rotterdam is dat zelfs 1 op de 4 kinderen. Om dat cijfer te verlagen werkt het programma Lekker Fit! sinds 2005 aan het tegengaan van overgewicht onder Rotterdamse kinderen en jongeren. Kinderen met overgewicht hebben namelijk grote kans om als volwassene ook een ongezond gewicht te ontwikkelen. Inmiddels doen al 94 Rotterdamse basisscholen mee aan het Lekker Fit! programma, waardoor kinderen tot en met 12 jaar gezonder eten en meer bewegen. Helaas verslechteren deze gezonde patronen weer zodra ze naar de middelbare school gaan. Hoe denken de jongeren zelf over bewegen en (gezond) eten? Om dat in kaart te brengen voerden we een kwalitatief onderzoek onder 100 jongeren.

Afdeling Buitengewone Zaken - Gemeente Rotterdam - Lekker fit - 6
Afdeling Buitengewone Zaken - Gemeente Rotterdam - Lekker fit - 1

Complex vraagstuk

Het Lekker Fit! programma is een langdurig en meerjarig initiatief vanuit de Gemeente Rotterdam. Om de leefwereld van jongeren in Rotterdam beter te begrijpen vormden hun ervaringen de basis voor ons kwalitatief onderzoek. Zo bekeken we hoe het dagritme van een jongere er eigenlijk uitziet. Op welke manier kijken ze aan tegen sportclubs? Op welke wijzen verschillen beweegmotivaties van elkaar? En op welke punten kan juist actie ondernomen worden om invloed te hebben op gedrag? 

“Ik wil kickboksen, maar er is hier geen meisjestraining. En anders moet ik voor mijn geloof mijn hoofddoek op.”

Conversation tool

Er zijn cijfers genoeg over bewegende jongeren, maar dankzij kwalitatief onderzoek konden we de cijfers contextualiseren en plaatsen in de huidige tijdsgeest. Dit kenmerkt zich door diepgang te creëren in de gedragingen, motivaties en behoeften van een doelgroep. Een goed gesprek met jongeren heb je niet zo maar. Om die reden ontwikkelden we een prikkelende ‘conversation starter’ die ervoor zorgde dat we aandacht kregen, de interesse vast konden houden én diepgang creëerden in de gevoerde gesprekken. Met onze MOVE IT conversation starter bezochten we in 14 dagen tijd 7 openbare locaties, zoals winkelgebied de Lijnbaan en middelbare scholen, om met een diverse doelgroep in gesprek te komen.

Afdeling Buitengewone Zaken - Gemeente Rotterdam - Lekker fit - 2
Afdeling Buitengewone Zaken - Gemeente Rotterdam - Lekker fit - 4

“Bijna alle sporten in Nederland zijn gericht op prestatie.”

Persona’s

Aan de hand van de gesprekken met 100 jongeren is een rijke hoeveelheid aan inzichten verzameld. Redenen waarom we met de tram naar school komen in plaats van met de fiets, of juist andersom. En waarom jongeren vroeger het liefst drie sporten tegelijkertijd deden en ze daar grotendeels mee zijn gestopt. Aan de hand van analyse, reflectie en het categoriseren van inzichten ontwikkelden we meerdere persona’s waar de Gemeente Rotterdam de komende jaren hun experimenten en initiatieven aan kan spiegelen.

Afdeling Buitengewone Zaken - Gemeente Rotterdam - Lekker fit - 3

Resultaten

Aan de hand van ontwerpend onderzoek hebben we het volgende gerealiseerd

  • Een concreet overzicht van verschillende type jongeren en hun relatie tot bewegen: beweegidentiteiten
  • Helder overzicht van factoren en aanknopingspunten om aan te zetten tot bewegen
  • Validatie van eerder uitgevoerde onderzoeken

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases