Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Riec-Limburg---Sekswerkers---1

RIEC Limburg

Stigmatisering: We onderzochten hoe we de beeldvorming van sekswerksters kunnen verbeteren

Eén op de vijf mannen heeft wel eens een sekswerkster bezocht. Genoeg mankracht dus om misstanden bij sekswerksters te achterhalen en melden bij instanties. Toch worden er bijna geen meldingen gedaan. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) 2019 zochten we samen met het publiek in de ‘What If lab: Safety matters’ naar motivaties en manieren om klanten van sekswerksters te motiveren en activeren om juist wél de narigheden te melden.

Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 11
Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 10

Een veilige leefomgeving

Gemeenten hebben een belangrijke overkoepelende rol in het zorgen voor een veilige leefomgeving. Regelmatig lopen ze daarbij tegen complexe vraagstukken aan waarvoor bestaande methodes niet toereikend zijn. Als ontwerpbureau zijn we sterk in het bieden van nieuwe, alternatieve, perspectieven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseerde in samenwerking met Dutch Design Foundation (DDF) een What if Lab die tijdens de DDW 2019 een onderdeel vormde van de Embassy of Safety. Zo werd onder andere onderzocht hoe design kan bijdragen aan een samenleving waarin mensen zich veilig voelen.

DDW als ‘Living Lab

Afdeling Buitengewone Zaken verkende tijdens de Dutch Design Week 2019 samen met partners en experts binnen het What if Lab nieuwe perspectieven voor het complexe vraagstuk van sekswerksters. We richtten een week lang een ‘Living Lab’ in met verschillende conversation starters en vraagstukken. Zo betrokken we gemeenten, veiligheidsexperts en bezoekers van de DDW om samen, ter plekke, het onderzoek en experiment aan te gaan.

Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 5

What if you could proudly say you visit sex workers?

In de uitdaging om het sekswerk te ontdoen van misstanden, probeerden we in het living lab te achterhalen hoe we überhaupt klanten kunnen laten spreken over het bezoeken van sekswerksters. Immers, als je er niet over durft of kan spreken, dan wordt het melden van misstanden een nog grotere opgave.

Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 3
Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 2

Zin in een snelle wip?

Met een prikkelende set van stellingen en proposities zochten we naar ontwrichtende perspectieven om deze uitdaging samen met de bezoekers van de DDW aan te pakken. Zo kregen we stap voor stap inzicht in de manier waarop illegaal sekswerk in de toekomst bespreekbaar kan worden gemaakt. We bouwden een ‘snelle wip’, een conversation starter met scherpe tegenstellingen. “Zin in een snelle wip?’ werd talloze voorbijgangers gevraagd. Eenmaal aan het wippen, kreeg ieder een andere stelling voorgeschoteld, om te weerleggen of onderbouwen. Zo zetten we het publiek in om in debat te gaan en hun gedachten toe te lichten.

Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 7
Afdeling Buitengewone Zaken - Riec Limburg - Sekswerkers - 6

Resultaten

Aan de hand van ontwerpend onderzoek hebben we het volgende gerealiseerd

  • Tientallen kwalitatieve gesprekken met brede doelgroep en uiteenlopende aanknopingspunten
  • +/- 10.000 bezoekers van het Living Lab en impressies van het vraagstuk
  • Grote hoeveelheid rijke inzichten en opinies voor vernieuwende perspectieven
  • Serie concrete interventierichtingen en eerste prototype

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases