Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Smart-Energy-Cities---1

Smart Energy Cities

Energietransitie: we onderzochten hoe we Nederland afscheid laten nemen van aardgas.

Het klimaatakkoord in Parijs heeft ervoor gezorgd dat in 2050 de energievoorziening in Nederland duurzaam moet zijn en we vrijwel geen CO2 meer uitstoten. Om de ontwikkeling naar aardgasvrije wijken te versnellen, is de Green Deal in het leven geroepen. Hierin zeggen drie ministeries, dertig gemeenten, twaalf provincies en vijf netbeheerders toe te gaan onderzoeken hoe we de overgang voor verwarming op aardgas naar een duurzaam alternatief kunnen maken.

Om deze uitdaging met strategie en ontwerp te ondersteunen, is Afdeling Buitengewone Zaken betrokken in zowel Groningen als Rotterdam. In samenwerking met technische experts en ontwerpers in andere steden zetten we niet alleen concrete stappen in de energietransitie, maar ontdekken we gaandeweg ook nieuwe werkwijzen, tools en voorbeelden die later makkelijk in te zetten zijn.

Template om initiatieven rondom het thema in kaart te brengen.

Vraag en aanbod

Voor veel huiseigenaren staat verduurzamen nog niet op de agenda. Indien dat wel het geval is, dan is het doorhakken van de knoop niet makkelijk. Er is een oerwoud aan oplossingen, installateurs en financiële overwegingen. Onze taak is het vinden van de juiste manieren van bewustwording, de drijfveren om te handelen en de geschikte manier van samenkomen en communiceren. We doen onderzoek in de wijken, gaan op bezoek bij bewoners, organiseren bijeenkomsten en workshops, brengen systemen in kaart en koppelen verschillende stakeholders in hun ambities en verwachtingen.

Stakeholder template, om inzicht te krijgen in hun ambities, verwachtingen en netwerk.
Sprekende persona’s, samengesteld naar aanleiding van het onderzoek in de wijken.

Groningen

Zo helpen we bewonersinitiatieven in de Noorderplantsoenbuurt om hun activiteiten en communicatie stapsgewijs in te zetten. Zo ontwikkelden we onder meer workshops voor bewoners om doordachte beslissingen te maken als het aankomt op technische oplossingen en investeringen. Door het maken van een persoonlijk dossier kunnen ze vol zelfvertrouwen en weloverwogen opzoek naar de juiste leveranciers.

Rotterdam

In Reyerdijk ondersteunen we de gemeente om samen met de Rotterdammers te kijken hoe we gezamenlijk de plannen voor de buitenruimte kunnen aanpakken. We proberen hier manieren te vinden om de gemeentelijke plannen en ambities te koppelen aan de behoeftes van de bewoners. De duurzame verandering laat hier vraag en aanbod samenkomen, op meer manieren dan alleen energievoorziening.

Smart Energy Cities model

De te nemen stappen voor een wijkgerichte aanpak van de energietransitie zijn beschreven in het Smart Energy Cities model.

Map met het slimme energie steden model. Voorpagina van het werkboek met de tekst ‘Smart Energy Cities. Uw woning Aardgasvrij’.
Map met het slimme energie steden model. Pagina ‘Toelichtingen, Aardgas en de toekomst’.

Resultaten

Aan de hand van ontwerpend onderzoek zijn we tot deze resultaten gekomen.

  • Vernieuwende werkwijzen, hulpmiddelen en voorbeelden voor een geslaagde energietransitie.
  • Juiste manieren van bewustwording, de drijfveren om te handelen en de geschikte manier van samenkomen en communiceren.
  • Verschillende stakeholders gekoppeld in hun ambities en verwachtingen.
  • Bewoners kunnen vol zelfvertrouwen en weloverwogen opzoek naar de juiste leveranciers en weten meer stapsgewijs te werken.

Verder praten? Contacteer ons nu.

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases