Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Apartheid-revisited---3

Studio Ruiter Janssen

Onbekend met Apartheid? We informeren een breed publiek.

Er is steeds meer aandacht voor racisme, zwart-wit tegenstellingen, kolonialisme, discriminatie, wit-privilege en maatschappelijke uitsluiting. De Zuid-Afrikaanse Apartheid wordt hierbij regelmatig aangehaald, maar wat betekende die Apartheid nu precies? Met de interactieve webapplicatie Apartheid Revisited brengt information designer Ruiter Janssen helderheid en overzicht. Als ontwerper van het project benaderde hij Bart Luirink van ZAM om hem te helpen met het invullen van de inhoud. Afdeling Buitengewone Zaken ontwikkelde het interactieve concept.

Afdeling Buitengewone Zaken - Apartheid revisited - 1
Afdeling-Buitengewone-Zaken-Apartheid-revisited-2

Op een interactieve manier een breder publiek bereiken

Omdat het internet als medium bij uitstek geschikt is om informatie interactief te delen én een groot publiek te bereiken nodigde Ruiter Janssen Afdeling Buitengewone Zaken uit om het experiment aan te gaan. Het doel? Geen standaard website, maar één website die een breed publiek uitdaagt om echt in het onderwerp te duiken en onder te dompelen in de archiefbeelden en teksten. Bijvoorbeeld om dienst te doen als ondersteunend onderwijsmiddel of voor mensen die nog eens willen beleven hoe het ook alweer zat in Zuid-Afrika.

Bouwen, testen en verder ontwikkelen

In het proces stond het experiment centraal. Zo werd er gekeken naar de verschillende manieren hoe het informatieve beelden kunnen bewegen. Eén van die ideeën werd gebouwd, getest en verder ontwikkeld. Belangrijk focuspunt is de wijze waarop bezoekers door de webapplicatie bewegen. Zo schaalt het ontwerp van de webapplicatie mee met de afmetingen van het scherm terwijl de tekst leesbaar en de gebruikersinterface bruikbaar blijft.

Apartheid in één helder overzicht

Apartheid Revisited is het resultaat. Een functionele en gebruiksvriendelijke webapplicatie met een onderscheidend interactief design. De applicatie werd ingezet tijdens verschillende lessen op basis- en middelbare scholen en tijdens presentaties over apartheid. Dankzij Apartheid Revisited maakten we de informatie over de wrede Apartheid-jaren laagdrempelig en werden relaties, verhaallijnen en feiten overzichtelijk weergegeven.

Resultaten

Met de website van Apartheid Revisited hebben we het volgende bereikt.

  • De website heeft een groot bereik gehad van ruim 100.000 bezoekers.
  • Dankzij de website heeft een breed publiek meer kennis opgedaan over Apartheid waardoor ze geleerde lessen over het verleden in kunnen zetten.
  • Aanbeveling over het project door De Correspondent.

Verder praten? Contacteer ons nu.

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases