Skip to main site content

Simone Heinen

Met een secuur moreel kompas, open blik en groot rechtvaardigheidsgevoel, is Simone helemaal op haar plek bij Afdeling Buitengewone Zaken. Als kind was ze al nieuwsgierig naar de wereld en de mensen om haar heen. Die nieuwsgierigheid heeft Simone nooit verlaten, en groeide uit tot een idealistische drive om de samenleving een gelijkwaardige plek te maken. Simone is een verbinder, in staat om de wereld vanuit andermans ogen te bekijken. Met empathie en respect voorop treedt ze de dagelijkse belevingswereld van mensen binnen, om zo nóg beter te begrijpen waar een ontwerp aan moet voldoen.

“Ik verzamel het liefst verhalen uit het alledaagse leven, maak verbindingen en laat me in onderzoek graag verwonderen en inspireren door de rijkheid aan perspectieven die mensen hebben op de samenleving.”

Wie Simone zegt, zegt antropologie. Met haar bachelor Antropologie en masters Toegepaste Antropologie en Culture, Organization & Management, heeft zij veel kennis over wetenschappelijk onderzoek. Maar Simone miste een stukje actiegerichtheid. Terwijl de antropologische blik – die grote vraagstukken duidt aan de hand van menselijke perspectieven – juist zo veel kan betekenen in de snelveranderende samenleving. ‘Cijfers kunnen veel zeggen, maar pas als je je echt in iemands belevingswereld kunt verplaatsen, als je empathie kan opbrengen en de ander begrijpt, kan verbinding en verandering ontstaan’.

Het is een vruchtbare wisselwerking: van Afdeling Buitengewone Zaken leert Simone de kneepjes van het ontwerpend kwalitatief onderzoek, en van Simone leert de Afdeling wat de antropologie daaraan kan toevoegen.

Wat is Simone’s drijfveer in Social Design?

“Waar je wieg staat, bepaalt nog steeds voor een groot deel welke obstakels je moet doorlopen in het leven. Dat raakt me. Door middel van sociaal ontwerp hebben we de mogelijkheid om met echte mensen met ervaringen, geschiedenissen en dromen, rechtvaardige toekomsten van de samenleving te ontwerpen.”

Simone’s expertises

Cases van Simone

Bekijk alle cases