Skip to main site content
Nomi boekje voor de patient

Eigen Initiatief

NOMI: ruimte creëren voor autonomie tijdens inwendige onderzoeken

36% van de vrouwen durft haar grenzen niet aan te geven tijdens inwendig onderzoek

Een inwendig gynaecologisch onderzoek is altijd spannend. De arts, vaak een relatief onbekende, onderzoekt je meest intieme plekken. Ook lig je in een afhankelijkheidspositie: op je rug op een behandeltafel met een ontbloot onderlichaam. Kortom, een inwendig onderzoek neemt veel controle en autonomie weg. Zeker 1 op de 3 vrouwen heeft een slechte ervaring met inwendig onderzoek. Het aangeven van grenzen is niet altijd even makkelijk of eenduidig: 36% durft het niet te zeggen als ze het onderzoek als onprettig ervaren.

Maar wat als we het behandelproces tussen de arts en de patiënt kunnen verbeteren? NOMI is er om op een laagdrempelige manier bewuster met dit onderzoek om te gaan, zodat het voor zowel de patiënt als de arts zo aangenaam en efficiënt mogelijk verloopt. Een goede communicatie staat daarin centraal, zodat de patiënt autonomie, controle en regie ervaart tijdens de procedure.

NOMI boekje voor de arts

Gesprekken veranderen de dynamiek

Het doel? De barrière voor vrouwen verlagen om hun behoeftes en grenzen uit te spreken. Dat doen we op verschillende manieren. We bieden vrouwen meer informatie over wat de procedure inhoud, zodat ze weten wat er gaat gebeuren. We helpen vrouwen woorden te geven aan hun grenzen. We bieden een overzicht van de praktische mogelijkheden die er allemaal zijn. Kortom, we helpen een gesprek op gang te brengen die dynamiek in de behandelkamer verandert.

Een bundeling van expertises

We werken samen met Françoise Molenaar, sociaal onderzoeker, journalist bij De Correspondent en expert op het gebied van vruchtbaarheid en het creatieve digitale bureau Multitude. Een bundel van expertise waarmee we de tekortkomingen in de huidige vrouwenzorg aan het licht kunnen brengen. De onderzoeken en ervaringen van Françoise zijn ons startpunt, aangevuld met input van vrouwen die deze onderzoeken hebben meegemaakt. Wat was hun ervaring en wat hebben ze gemist? Op basis van deze informatie ontwikkelden we het eerste prototype van het NOMI-pakket.

Nomi boekje voor de patient

Het NOMI-pakket

Het NOMI-pakket bestaat uit twee boekjes: één voor de patiënt en één voor de arts.

Voor de patiënt

In dit pakket zit informatie over de procedure, waarmee we de spanning van het onbekende wegnemen. Er komen acties, voorbeeldzinnen en praktische tips aan bod, die je aan je arts mag vragen. Het zijn concrete en laagdrempelige handvatten die zowel bijdragen aan een voorbereid gevoel, als de ervaring tijdens het onderzoek zelf verbeteren. En het bevat ervaringsverhalen en statistieken, waardoor vrouwen weten dat het niet gek is om een negatieve ervaring te hebben. Dit verlaagt de drempel om zich uit te spreken tijdens een onderzoek.

Voor de arts

We informeren artsen over de huidige stand van zaken, om hen zo te motiveren om hun aanpak te veranderen. We omschrijven verschillende mogelijkheden en vertstrekken informatie over NOMI. Zo bieden we een manier om met ons in contact te komen en zo mogelijke partners te werven voor verdere opschaling.


Pexels by Angela Roma

Alicia (22)

“Het NOMI-pakket veranderde de dynamiek tussen mij en mijn arts. Het hielp om het ijs te breken en het gesprek op gang te brengen. Ook voor de arts was het fijn, het hielp haar om uit de routine te stappen.”

Systemische verandering in de zorg

Het NOMI-pakket is inmiddels onder tientallen patiënten getest en de reacties zijn positief. Ook worden de ervaringen van artsen onderzocht en denken zij mee over de inhoud. Met al die opgedane inzichten zijn we momenteel bezig de pakketten verder te verbeteren.

Maar ons doel is nog groter: we willen uiteindelijk systemische verandering in de zorg, waar de behoeften van vrouwen meer centraal staan. Om dat te bereiken, ontwikkelen we een landelijke campagne die zowel handvatten en bewustwording biedt voor vrouwen, als ook artsen inspireert hun methodes aan te passen. Daarvoor hebben we een spiegelgroep aan zorgprofessionals samengesteld. Deze groep helpt ons om de medische wereld te doorgronden en de juiste invalshoeken te vinden. De precieze vorm en uitwerking van de campagne wordt in deze fase nog bepaald. Ook zoeken we momenteel naar partners om NOMI op te schalen en in het zorgsysteem te integreren.


Fasen

  • Oktober 2022

    Fase 0

    Publicatie ‘De Correspondent’ en start onderzoek

  • Februari 2023

    Fase 1

    We testen de eerste prototypes met deelnemers

  • Januari 2025

    Fase 2

    Opzetten van de campagne

Resultaten (in progress)

  • Hulpmiddel bestaande uit 2 boekjes: een voor de arts en een voor de patiënt. Beiden met een zorgvuldig samengestelde inhoud die de partijen van informatie voorziet en de drempels om je uit te spreken verlaagd.
  • Om ons werk te valideren hebben we een groep experts met verschillende medische achtergronden bij elkaar gebracht in de Nomi Spiegelgroep. Deze groep hebben we ingezet bij het vinden van de juiste invalshoek van de campagne, om de medische wereld beter te kunnen doorgronden en van daaruit een passende partner te vinden.
  • Om inzichten op te halen over de invalshoek van de campagne, heeft Multitude een opzet voor een campagnestrategie ontwikkeld in samenwerking met de Spiegelgroep.