Skip to main site content
Afbeelding van de Nomi folder

Eigen Initiatief

Nomi: Ruimte creëren voor autonomie en controle om eigen grenzen te bewaken.

Intieme onderzoeken bij de arts

Uit recentelijk onderzoek bleek dat zeker 1 op de 3 vrouwen een slechte ervaring heeft met inwendig onderzoek. Zelfs 36% zou niet durven aangeven als het onderzoek onprettig is. Het aangeven van grenzen is niet altijd even makkelijk of eenduidig. Een inwendig onderzoek raakt direct aan iemands persoonlijke ruimte en eigen grenzen. De arts, een redelijk onbekend persoon, komt op een plek die de meesten alleen delen met een vertrouwd iemand. Ook lig je in een afhankelijkheidspositie: op je rug op een behandeltafel met een ontbloot onderlichaam. Kortom, een inwendig onderzoek neemt veel controle en autonomie weg. Maar wat als we samen het behandelproces tussen de arts en de patiënt kunnen verbeteren? ‘Nomi’ is er om op een laagdrempelige manier bewuster met dit onderzoek om te gaan, zodat dit onderzoek voor zowel de arts als de patiënt zo aangenaam en efficiënt mogelijk verloopt.

Afbeelding van het prototype van het Nomi pakket.

Hand in hand met patiënt en arts

We ontwerpen samen met de arts en patiënt, die doorleven het vraagstuk. Want niet alleen voor de patiënt kan het onderzoek spannend zijn, (jonge) artsen en verpleegkundige kunnen dit ook als spannend ervaren. Het is daarom belangrijk om juist beide perspectieven hierin mee te nemen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat patiënten toegang hebben tot een behandeling waar hun ruimte ervaren om hun gevoelens toonbaar te maken. Het is de basis waarop het vertrouwen en de openheid tussen de arts en de patiënt worden gestimuleerd.

Nomi is een kwalitatief ontwerpend onderzoek. Dit betekent dat we al ontwerpend onderzoeken wat mogelijke verbeteringen kunnen zijn die zorgen voor meer autonomie en controle.
We ontwerpen samen met de arts en patiënt, die doorleven het vraagstuk. En ook voor de arts kan het onderzoek spanning met zich meebrengen, aangezien de arts degene is die de persoonlijke ruimte betreedt. Het is belangrijk om dit perspectief ook mee te nemen.

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de integriteit van een patiënt in een kwetsbare onderzoekspositie. We willen de patiënt juist uit deze kwetsbare rol halen door hen meer een gevoel van regie te geven. Door juist kleine aanpassingen binnen het behandelproces te creëren, kunnen we een verschil maken in de ervaring van de patiënt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat patiënten toegang hebben tot een behandeling waar hun ruimte ervaren om hun gevoelens toonbaar te maken. Het is de basis waarop het vertrouwen en de openheid tussen de arts en de patiënt worden gestimuleerd.

Afbeelding van de Nomi folder
Pexels by Angela Roma

Cher (29)

“Ik probeerde me te distantiëren van wat er gebeurde. Een gedachte die ik bij mezelf herhaalde was: ‘Ik ben nu even gewoon een lichaam’ en daar wordt aangezeten.”

Fasen

  • Oktober 2022

    Fase 0

    Publicatie ‘De Correspondent’ en start onderzoek

  • Februari 2023

    Pilot

    We testen de eerste prototypes met deelnemers

Resultaten (in progress)

  • Kan een protocol voor autonomie, controle en vertrouwen zorgen?
  • Een praktisch hulpmiddel ter voorbereiding op elk inwending onderzoek. Hoe kunnen we zoveel mogelijk ongemak weghalen, denk aan waar leg je je onderbroek neer? Of kun je jezelf nog even ‘wassen’ van onder? In hoeverre faciliteert dit een gevoel van controle door de regie bij de persoon te leggen?
  • Wat voor informatie geeft de patiënt handvatten om concrete vragen, zorgen of wensen over de behandeling uit te spreken?