Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Kunsthal---Nieuw-publiek---1

Kunsthal Rotterdam

Nieuw museumpubliek: We laten bezoekers van de Kunsthal met andere ogen naar kunst kijken.

Kunsthal Rotterdam is een eigenzinnig museum. De tentoonstellingen én bezoekers die er komen zijn onherroepelijk divers. Van 16de-eeuwse meesters tot hedendaagse straatkunstenaars, je vindt ze in de Kunsthal. Iedere bezoeker beleeft de werken op haar of zijn eigen manier. Hoe breng je al die verschillende ervaringen samen en hoe kunnen andermans ervaringen bezoekers inspireren om anders naar kunst te kijken?

In een van de zalen van de Kunsthal zitten bezoekers op een bank en praten met elkaar over wat ze zien. Daarnaast lopen er ook mensen rond die de kunstwerken aan het bekijken zijn en de teksten lezen die daarbij horen.

Prototypes om het concept te testen

Aan het begin van ieder traject brengen we eerste aannames en ideeën over een nieuwe dienst overzichtelijk kaart. Voor de Kunsthal ontwikkelden we vanuit dit overzicht een aantal eenvoudige prototypes. Tijdens een intensieve sprintweek legden we deze voor aan de museumbezoekers en paste ze dagelijks aan nieuwe inzichten aan. Dit noemen we ontwerpend onderzoek. Zo kwamen we erachter dat bezoekers het interessant vinden om door een compleet andere bril een tentoonstelling te beleven. Terwijl de eerste prototypes nog van papier waren of ondersteund werden door een simpele mp3-speler, werkten we geleidelijk toe naar een vorm die aan zou sluiten bij de belevingswereld van de bezoekers.

Het prototype bestaat uit uit verschillende gekleurde kaartjes. Deze kaartjes tonen verschillende perspectieven waarmee bezoekers naar de kunstwerken kunnen kijken.
ABZ-201912-Kunsthal-LR-37

Proof of concept

Op 7 december 2019 opende de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Meesterlijk! Vier eeuwen kunst van oude Meesters, met van Gogh en Rembrandt tot Basquiat. Om de tentoonstelling te ondersteunen ontwikkelden we een eerste versie van de Kunsthalkijker. De kijker wordt hierbij auditief meegenomen in de blik van een ander. De sprekers delen niet alleen hun eigen perspectief, maar stellen ook prikkelende vragen aan de luisteraar, zoals: ‘Hoe zou je je voelen als dit jouw werk was en je legt er net de laatste hand aan?’. Het is gebleken dat bezoekers hierdoor niet alleen anders kijken naar de werken, maar dat ze ook beter een persoonlijk oordeel weten te vellen.

Door de bril van…

Zo vertelt de conservator van Boijmans van Beuningen, Friso Lammertse vol passie en kennis over het werk van de oude meesters. Chefkok Valerie Kuster bekijkt het werk weer vanuit kleur, textuur en smaak. De danser en choreograaf Remses Rafela kijkt met een onbevangen blik en herkent zichzelf in het wereldberoemde beeld Veertienjarig danseresje van Degas.

Een bezoeker van de Kunsthal luistert een audio opname op zijn telefoon waarin Remses Rafela zijn blik op het veertienjarige danseresje deelt.
Dezelfde bezoeker staat voor het Veertienjarige Danseresje en luistert via koptelefoon naar de audio opname. Het beeld is van brons en heeft de vorm van een meisje met een satijnen strik in haar haar.

Van concept naar concreet idee

Eenmaal thuis, worden de bezoekers gevraagd om hun feedback over de Kunsthalkijker. Welke realisaties kwamen er toen ze eenmaal terug naar huis reden? Zijn ze geinspireerd? Aan de hand van onder andere die inzichen wisten we precies welke elementen, functionaliteiten en tone of voice in het uiteindelijke ontwerp zou moeten zitten om duurzaam en langdurig succes te hebben.

De bezoeker zit op een bankje in het museum. Voor hem hangen verschillende schilderijen en terwijl hij naar deze kunstwerken kijkt, luistert hij naar opgenomen perspectieven die daarover ingesproken zijn.

Resultaten

Aan de hand van ontwerpend onderzoek hebben we deze resultaten opgeleverd.

  • Inzicht in behoeften van doelgroepen om exposities op andere manieren te beleven.
  • Proof of concept van vernieuwende publieksinteractie. Met daarbij helder wat de technische en inhoudelijke richtlijnen zijn.

Verder praten? Contacteer ons nu.

Gerelateerde Cases

Bekijk alle cases