Green Deal Smart Energy Cities

Energietransitie: we onderzoeken hoe we Nederland afscheid laten nemen van aardgas

Wicked Problem Social Design

Het klimaatakkoord in Parijs heeft ervoor gezorgd dat in 2050 de energievoorziening in Nederland duurzaam moet zijn en we vrijwel geen CO2 meer uitstoten. Om de ontwikkeling naar aardgasvrije wijken te versnellen, is de Green Deal in het leven geroepen. Hierin zeggen drie ministeries, dertig gemeenten, twaalf provincies en vijf netbeheerders toe te gaan onderzoeken hoe we de overgang voor verwarming op aardgas naar een duurzaam alternatief kunnen maken.

Om deze uitdaging middels strategie en ontwerp te ondersteunen, is A/BZ betrokken in zowel Groningen als Rotterdam. In samenwerking met technische experts en ontwerpers in andere steden zetten we niet alleen concrete stappen in de energietransitie, maar ontdekken we gaandeweg ook nieuwe werkwijzen, tools en voorbeelden die later makkelijk in te zetten zijn.

Vraag en aanbod

Voor veel huiseigenaren staat verduurzamen nog niet op de agenda. Indien dat wel het geval is, dan is het doorhakken van de knoop niet makkelijk. Er is een oerwoud aan oplossingen, installateurs en financiële overwegingen. Onze taak is het vinden van de juiste manieren van bewustwording, de drijfveren om te handelen en de geschikte manier van samenkomen en communiceren. We doen onderzoek in de wijken, gaan op bezoek bij bewoners, organiseren bijeenkomsten en workshops, brengen systemen in kaart en koppelen verschillende stakeholders in hun ambities en verwachtingen.

Groningen

Zo helpen we bewonersinitiatieven in de Noorderplantsoenbuurt om hun activiteiten en communicatie stapsgewijs in te zetten. Zo ontwikkelden we onder meer workshops voor bewoners om doordachte beslissingen te maken als het aankomt op technische oplossingen en investeringen. Door het maken van een persoonlijk dossier kunnen ze vol zelfvertrouwen en weloverwogen opzoek naar de juiste leveranciers.

Rotterdam

In Reyerdijk ondersteunen we de gemeente om samen met de Rotterdammers te kijken hoe we gezamenlijk de plannen voor de buitenruimte kunnen aanpakken. We proberen hier manieren te vinden om de gemeentelijke plannen en ambities te koppelen aan de behoeftes van de bewoners. De duurzame verandering laat hier vraag en aanbod samenkomen, op meer manieren dan alleen energievoorziening.

De te nemen stappen voor een wijkgerichte aanpak van de energietransitie zijn beschreven in het Smart Energy Cities model.

Impact

Vernieuwende werkwijzen, hulpmiddelen en voorbeelden voor een geslaagde energietransitie

  • Juiste manieren van bewustwording, de drijfveren om te handelen en de geschikte manier van samenkomen en communiceren
  • Verschillende stakeholders gekoppeld in hun ambities en verwachtingen
  • Bewonersinitiatieven zijn geholpen om hun activiteiten en communicatie stapsgewijs in te zetten
  • Bewoners kunnen doordachte beslissingen maken als het aankomt op technische oplossingen en investeringen
  • Bewoners kunnen vol zelfvertrouwen en weloverwogen opzoek naar de juiste leveranciers