Kunsthal Rotterdam

We laten bezoekers van de Kunsthal met andere ogen naar kunst kijken

Gebruikersonderzoek Proof of Concept Concept Ontwikkeling Experiment

Kunsthal Rotterdam is een uniek museum. De tentoonstellingen én bezoekers die er komen zijn onherroepelijk divers. Van 16de-eeuwse meesters tot hedendaagse straatkunstenaars, je vindt ze in de Kunsthal. Iedere bezoeker beleeft de werken op zijn of haar eigen manier. Maar hoe breng je die gedachten samen en hoe kunnen ze bezoekers inspireren om anders naar kunst te kijken?

Prototypes om het concept te testen

Aan het begin van ieder traject brengen we alle aannames en ideeën in kaart van mogelijke gebruikersscenario’s. Alle inzichten samen verwerkten we in eerste, eenvoudige, prototypes die we gedurende een sprintweek voorlegden aan de bezoekers en aanpaste aan hun wensen en ideeën. Zo kwamen we erachter dat bezoekers het inspirerend vinden om door een andere bril te kijken naar een tentoonstelling. Bijvoorbeeld door dat van een kind of juist door die van de curator. Stap voor stap achterhaalden we de juiste mix van functionaliteiten hoe we bezoekers kunnen inspireren en in hoeverre onze dienstverlening dat zou moeten faciliteren. Terwijl de eerste prototypes nog van papier waren of ondersteund werden door een simpele mp3-speler, werkten we ondertussen langzaam toe naar een vorm die aansluit bij de belevingswereld en gebruiken van de bezoekers.

Proof of concept

Op 7 december 2019 opende de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Meesterlijk! Vier eeuwen kunst van oude Meesters, met van Gogh en Rembrandt tot Basquiat. Om de tentoonstelling te ondersteunen ontwikkelden we een eerste versie van de Kunsthalkijker. De kijker wordt auditief meegenomen in de blik van een ander. De sprekers delen niet alleen hun eigen perspectief, maar stellen ook prikkelende vragen aan de luisteraar, zoals: ‘Hoe zou je je voelen als dit jouw werk was en je legt er net de laatste hand aan?’. Het is gebleken dat bezoekers hierdoor niet alleen anders kijken naar de werken, maar dat ze ook beter een persoonlijk oordeel weten te vellen.

Zo vertelt de conservator van Boijmans van Beuningen, Friso Lammertse vol passie en kennis over het werk van de oude meesters. Chefkok Valerie Kuster bekijkt het werk weer vanuit kleur, textuur en smaak. De danser en choreograaf Remses Rafela kijkt met een onbevangen blik en herkent zichzelf in het wereldberoemde beeld Veertienjarig danseresje van Degas.

Van concept naar concreet idee

De eerste versie van de Kunsthalkijker wordt verder verfijnd wanneer de tentoonstelling is afgelopen. Bezoekers worden gevraagd naar hun mening over wat het ze brengt of wat er juist beter kan. Aan de hand van de input weten we welke elementen, functionaliteiten en tone of voice in het uiteindelijke ontwerp moeten zitten om duurzaam en langdurig succes te hebben.

De KunsthalKijker is samen met Mosterd & Co ontwikkeld.

impact
Impact

  • Proof of concept van inspirerend gebruikersconcept
  • Vertaling van gebruikersonderzoek naar eerste prototype
  • Inzet en bereik tijdens voorstelling Meesterlijk