Duizel in het park

Wateroverlast in de wijk: Samen met bewoners van Blijdorp bekeken we verbeterpunten.

Wicked Problem Gebruikersonderzoek Social Design

Na een flinke Rotterdamse regenbui staan de lokale tuinen en straten wekelijks blank en lopen kelders onder met hemelwater. Doordat het enerzijds dankzij de klimaatverandering steeds harder en meer regent en anderzijds niet juist wegloopt door de vele betegelde achtertuinen zit de Gemeente Rotterdam (en haar inwoners) met een complex probleem. Tijdens het festival Duizel in het Park maakte A/BZ kwartier voor deze situatie en haalde nieuwe oplossingen op bij de inwoners.

Social design

Voorzien van een landkaart van de buurt en speciaal ontworpen kar gingen we in gesprek met de bezoekers van het festival, die vaak ook als inwoner van Rotterdam de problemen met water herkennen. We achterhaalden hoe ze aankijken tegen het probleem, wat ze er nu al tegen doen en hoe we dat op grote schaal in kunnen zetten. We haalden uiteenlopende reacties op die we concreet aan de Gemeente Rotterdam voorlegden.

Campagne

We haalden niet alleen oplossingen op, we maakten ook een statement door op het platgestampte festivalterrein 20.000 regenwormen uit te zetten. Zij zorgen er namelijk voor dat er een geraffineerd ondergronds gangenstelsel gegraven wordt. Een duurzame en vriendelijke oplossing om het water een stuk beter weg te laten lopen bij hevige regenval. De actie kwam landelijk onder de aandacht dankzij publicaties van onder andere NOSop3, RTV Rijnmond en Algemeen Dagblad.

Impact

Nieuwe initiatieven en betrokken wijkbewoners

  • Bewustzijn in wijk gecreëerd voor vraagstuk
  • Eerste aanknopingspunten voor gezamenlijke aanpak
  • Hoge zichtbaarheid - 100.000 views dankzij nationale en lokale media