Gemeente Rotterdam

Crowd control: We brengen de Rotterdamse binnenstad in beweging

Service Design

De Rotterdamse binnenstad is in trek. Vergeleken met vier jaar terug is er een derde meer bezoekers, toen werden er nog 1,2 miljoen nachtjes geboekt. Meer dan de helft van de hotelgasten komt uit Nederland, waarmee zij de grootste groep toeristen vormt die Rotterdam bezochten. Om Rotterdam goed te leren kennen moet je net wat meer moeite doen dan bij andere steden. In de huidige situatie is het zo dat veel bezoekers zich ophouden in de Koopgoot en de Markthal. Hoe laten we ze kennis maken met de plekken die niet in de Lonely Planet staan? A/BZ deed onderzoek, voerde experimenten uit en ontwikkelden een geniale game.

Kansen zien

Een stad is een complex systeem waar allerlei belangen en agenda's door elkaar heenlopen. Op het moment dat de Gemeente Rotterdam aanklopte met het spreidings-vraagstuk was het onduidelijk waar te beginnen en zeker waar te eindigen. Aan de hand van een innovatie audit doken we een aantal dagen Rotterdam in en achterhaalden o.a. dat de bewegwijzing voor wandelaars vooral ontworpen is voor volwassen. Dat terwijl juist kinderen graag nieuwe routes en wegen ontdekken.

Experimenten uitvoeren

Aan de hand van onze eerste ervaringen ontwikkelden we snel een serie experimenten. Met verschillende Minimum Viable Products (MVP) testten we onder andere hoe we gezinnen kunnen inspireren een alternatieve route in de binnenstad te nemen en hoe we hun aandacht vast kunnen houden. We herhaalden de experimenten en pasten de MVP aan tot we een sterk concept achterhaald hadden.

App Ontwikkeling

Met een proof of concept op zak vertaalden we alle inzichten in een finale dienst. Rotjeknor is een Android applicatie waarbij de (jonge) spelers een superhelden training doorlopen. Kriskras door de Rotterdamse binnenstad word je onder andere gevraagd opdrachten te voldoen waarbij je gebruik maakt van objecten in de stad: Glij zo snel mogelijk van de skatebaan af, houd je adem in terwijl je de brug oversteekt of beklim de trap terwijl je twee voeten tegen elkaar blijft houden. Omdat de game location-based is en je alle opdrachten gedaan wilt hebben kom je op de meest unieke plekken in de binnenstad.

Download hier gratis de Rotjeknor game.

Ontwikkeling app in samenwerking met YipYip