Provincie Noord-Brabant

Participatiemaatschappij: We helpen de provincie Noord-Brabant in gesprek te gaan

Wicked Problem Service Design

Voor de Provincie Noord-Brabant staat vast dat ze in 2018 een rits aan wetgeving en regels moeten vervangen voor één heldere visie, de Omgevingswet. Die wet gaat over de inkleuring van de provinciale omgevingsvisie en draait om de ideale fysieke leefomgeving. De Brabantse ambitie is om deze visie praktijkgericht te ontwikkelen, samen met haar inwoners.

Maar hoe pak je dat aan? Wie betrek je daarbij? Hoe vraag je de ‘burger’ naar hun mening? Welke blokkades komen we daarbij tegen? En moet daarvoor ook de bezem door de Provincie structuur?

Klein Brabant

Samen met een speciaal daarvoor opgericht team binnen de Provincie hebben we de installatie Klein Brabant gerealiseerd. Klein Brabant is een modulaire kar die ieder facet van de democratie in huis heeft: van agendapunten aankaarten en de bijbehorende aanpak verzinnen tot aan de evaluatie van die aanpak en het stemmen op de stelling.

Het doel van de installatie is tweeledig. Enerzijds halen we ontzettend veel informatie en participatie op bij ‘de Brabander’ - met enorm veel belangstelling van bezoekers. Anderzijds staan de bestuurders weer met ‘de voeten in de klei’ en hebben weer echte gesprekken. Ze leren gaandeweg hoe ze vragen beter kunnen stellen, wat er nu écht speelt onder de bevolking, en hoe ze hun eigen Provincie beter kunnen inzetten én inrichten: dit alles met een kleine eerste gedurfde stap.

Stapsgewijs veranderen

Met alle informatie die wordt opgehaald is al snel duidelijk welke themathieken spelen onder de bevolking. De aangekaarte agendapunten zijn hier en daar zelfs omgezet in concrete vervolgstappen. De toewerking naar de oplevering van de Omgevingswet in 2018 is dus begonnen: de volgende stappen van deze nieuwe manier van werken moeten nu worden gezet.