Eigen initiatief

Privacy: We gingen in gesprek over de toekomst van internet of things

Wekelijks lezen we in de krant over nieuwe innovaties of juist belangrijke waarschuwingen rondom the Internet of Things (IoT). Maar juist door haar snelle opkomst en de lastig te grijpen term zijn er veel vragen bij zowel consumenten als producenten. Met de zelf geïnitieerde expositie ‘Hoe weet mijn koelkast dat ik jarig ben?’ inspireerden we tijdens de Dutch Design Week 2016 bezoekers met vragen als: Hoe heeft IoT zich tot nu toe ontwikkeld? Welke producten komen er mogelijk op de markt, en zit de maatschappij daar op te wachten?

Lees jij altijd de privacy policy door als je een nieuwe update installeert? Nee? Wij ook niet. De expositie opent daarom met een entree bestaande uit een gordijn waarop de expo's privacy policy geschreven staat. Hiermee ga je direct akkoord dat we je volgen, data afnemen en gebruiken voor derden. Uiteindelijk gebeurd dit niet echt, maar het zet de toon voor wat je te wachten staat.

Via verschillende voorbeelden wordt het publiek geïntroduceerd tot IoT en krijgt het producten te zien die er nuttig gebruik van maken. Tegelijkertijd wordt het uiterste getoond, bijvoorbeeld met de AB-Broodrooster die continu checkt op welke manier jij je toast het liefste wilt hebben. Of bezoek de IoT begraafplaats, met producten die bijvoorbeeld nét te vroeg op de markt zijn gekomen. Bij het verlaten van de expositie tonen we nog even de data die we hebben verzameld en vragen we wat we ermee mogen doen; verkopen aan verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld? Geinspireerd verlaten de bezoekers de expositie.

Hoe weet mijn koelkast dat ik jarig ben is een reizende expositie en geproduceerd in samenwerking met The Incredible Machine, Beyond IO, Holly Robbins en Cornelis Serveert.