Rural Spark

Energietransitie: We realiseerden een eerste versie van een slim energienetwerk in India

Social Design

Geïnspireerd door de mogelijkheden van smart grids ontwikkelt Rural Spark bottom up energie netwerken in ruraal India, waar momenteel 400 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit. Afdeling Buitengewone Zaken is daarbij de vaste innovatiepartner van Rural Spark. Wij onderzoeken met onze methoden hoe de beoogde sociale en energie transitie plaats kan vinden en welke middelen daarvoor nodig zijn.

Samen met Rural Spark zien we de unieke mogelijkheden om logge, traditionele, gecentraliseerde huidige grids te vervangen door slimme gedistribueerde energie netwerken. Dat kan door onze manier van werken, waarbij Rural Spark met slim ingezette snelle prototypes en groeiende samenwerkingen met dorpelingen hun netwerk nu al realiseert.

Innovatiepartner

De uitdaging hierbij is het begrijpen van de uiteindelijke gebruikers van de smart grids. Om dit te doen experimenteren we onder andere in de uiteindelijke context met prototypes en brengen we bestaande systemen en interacties van een dorp in kaart. Ruraal Indiase dorpelingen gebruiken een Rural Spark Energy Kit en worden speciaal aangewezen lokale energie distributeurs die energie genereren, gebruiken en verkopen. Door de energie overschotten te delen met andere energie distributeurs in het netwerk, worden overschot en vraag met elkaar verbonden.

Dankzij ons onderzoek is Rural Spark verzekerd van innovatieve concepten waarvan bewezen is dat ze aan zullen slaan.