Studio Wolfpack

Nieuwe economie: Zo onderzochten we waar het nieuwe huishoudboekje aan moet voldoen

Prototyping Needfinding Social Design

Weg met de lineaire economie, op naar de ’Next Economy’. We produceren en handelen steeds meer lokaal, flexibel, slim, digitaal en bovendien duurzaam. Daarvoor zijn nieuwe wetten, samenwerkingen, vaardigheden en technologiën nodig. Wat zijn de kansen van de Next Economy en hoe resoneert dit begrip bij mensen op de straat? Om dit te onderzoeken gingen we de straat op in het kleurrijke Rotterdam West, bepakt met een hoop vragen, een open mindset en onze ontwerpende blik.

Het Gouden Huishouden

“Wat zijn de wijktips voor een gouden huishouden? Je huishouden is goud waard.” Met deze stelling gingen we het gesprek aan over de financiële situatie van bewoners. Wanneer je geen stabiel inkomen hebt is het leven heel fluctuerend. We leerden dat sparen een luxe is, en overleven vaak de standaard. Dat men redeneert vanuit wat er binnenkomt, en dat je het daar dan maar mee doet, of moet doen. Eigenlijk gebeurt er al veel ‘Next Economy’: ik kook wat extra en in ruil onderhoudt de buurman mijn perkje. Alleen krijg je daar geen geld voor, en doen we het niet via een platform.

Quickscan op maat

Lokaal en vertrouwd, die begrippen brachten ons bij een belangrijk touchpoint in de wijk, de Jumbo supermarkt. We bouwden een infostand met de titel 'De Kansen van Rotterdam West' en gingen in gesprek over de persoonlijke kansen: een extraatje verdienen, een nuttige dagbesteding, meer sociaal contact. Dát zijn de kansen waar mensen naar op zoek blijken te zijn.

Exploreren en informeren

Binnen drie iteraties in zes weken verkenden we standpunten, brachten we de belangrijkste drijfveren in kaart en informeerden we tegelijkertijd mensen over de Next Economy. De ophehaalde inzichten koppelden we terug naar de visie en het concept van de Next Economy om deze aan te scherpen.

Credits film: Rik van der Linden