Gemeente Haarlem

Participatiemaatschappij: We ontwikkelden een nieuwe participatievorm voor de gemeente Haarlem

Participatie

De gemeente Haarlem staat net als alle andere gemeentes in Nederland voor de uitdaging om inwoners beter te laten participeren in besluitvorming. Bewonersbrieven met lange, onpersoonlijke enquêtes en inspraakavonden zorgen lang niet altijd voor het gewenste effect. Het zijn vaak dezelfde personen die de boventoon voeren en de middelen zijn weinig flexibel. Samen met de medewerkers en inwoners van de gemeente Haarlem gingen we al proberende op zoek naar een participatievorm die makkelijk de verhalen achter de statistieken kan blootleggen, sneller in kan spelen op actuele zaken en een breder publiek aanspreekt.

Om een brede groep Haarlemmers op een treffend moment te kunnen betrekken, zochten we de overeenkomsten tussen de uiteenlopende inwoners én naar een moment waar participatie kan prioriteren boven andere zaken. De aanname van de Gemeente Haarlem: iedereen wacht wel eens op de bus, op kinderen die uit school komen, in de rij van de supermarkt etc. Het perfecte moment om inwoners aan te spreken en te betrekken bij actuele zaken. Maar hoe ziet zoiets eruit en klopt deze aanname wel? Tijd voor een proof of concept.

Workshop prototyping

Samen met de werknemers van de gemeente Haarlem vertaalden we alle aannames naar een eerste prototype tijdens een workshop en doken de straat op. Na 2 uur in het bushokje aan de Gedempte Oude Gracht gefrustreerde pensionado's, zoekende studenten en gehaaste vaders aan te spreken met de vraag: "Hi, zullen we samen even wachten en praten over Haarlem?" ontstond een sterk proof of concept. Inwoners waardeerden de persoonlijke aandacht, ruilden hun wachttijd graag in en kwamen met onverwacht inspirerende inzichten.

Van proof of concept naar duurzaam product

Maar hoe maak je een wachtbankje mobiel? Nou, simpelweg door hem achter de fiets te hangen. We ontwikkelden een multi-inzetbaar bankje dat door de ambtenaren intern te huren is en voor allerlei actuele zaken in te zetten is in en rondom Haarlem. Maar met alleen een bankje ben je er nog niet natuurlijk. Want hoe ontwikkel je een prikkelende stelling, praat je open met inwoners en op welke manier koppel je de opgehaalde input weer terug? Dat vraagt om hulpmiddelen voor interviewtechnieken tot verwerking van opgehaalde informatie. In dit proces steunen wij de gemeente Haarlem, van A tot Z.

Uitvoering mobiele bank: Jantien RoozenburgImpact

Een nieuw middel om het gesprek met inwoners van Haarlem overal en altijd aan te gaan

  • Met proof of concept bewezen dat inwoners graag hun wachttijd inruilen om met onverwacht inspirerende inzichten te komen
  • Een multi-inzetbaar bankje dat door de ambtenaren intern te huren is en voor allerlei actuele zaken in te zetten is in en rondom Haarlem
  • Nieuwe hulpmiddelen voor interviewtechnieken tot verwerking van opgehaalde informatie