Graphic Design Festival Breda

Toekomst van de bibliotheek: We testten in één week 7 nieuwe proposities

Waar nieuwe technologieën hun intrede doen kan het de rol van vertrouwde diensten doen veranderen, zo ook die van de aloude bibliotheek. Tijdens het Graphic Design Festival Breda verkende de Afdeling samen met grafisch ontwerp duo Thomas & Jurgen een week lang een mogelijke toekomst van de bibliotheek Breda met De Vraagbaak.

Experience prototyping, onderzoek & hidden design

Op het gebied van informatievoorziening verliezen bibliotheken terrein ten opzichte van hypersnelle en slimme online zoekmachines. De Vraagbaak is een informatievoorziening die exploreert op welke manier bibliotheken zich kunnen positioneren als informatiebaken door verschillende visies in één week tijd af te tasten. Vragen van bezoekers werden afwisselend door De Vraagbaak in een ander perspectief geplaatst, kritisch beantwoord, vertaald, voorzien van tips en meer. Doordat hen niet verteld werd dat De Vraagbaak in ontwikkeling was werden eerlijke en oprechte reacties verkregen waardoor direct kon worden besloten of een bepaalde richting vruchtbaar was.

Het nut van een pilot

In een vroeg stadium kunnen klant onderzoek en iteratieve prototypes gestroomlijnde, klantgerichte processen vormen die voordelig zijn voor zowel klant als organisatie. Door dit vanaf het uiterste begin te doen verminderen we risico’s en realiseren we vanaf dag één en niet pas aan het einde van het traject. Als organisatie blijf je hierdoor relevant voor je klanten en ben je klaar voor toekomstige veranderingen.

Mede mogelijk gemaakt dankzij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.