Studio Ruiter Janssen

Onbekend met Apartheid? We brengen een breed publiek op de hoogte

Er zijn veel discussies over racisme, zwart-wit tegenstellingen, kolonialisme, discriminatie, wit-privilege en maatschappelijke uitsluiting, maar er wordt nauwelijks refereerd aan het Zuid-Afrikaanse Apartheid. Met de interactieve webapplicatie Apartheid Revisited wilde information designer Ruiter Janssen hier verandering in brengen. Als ontwerper van het project benaderde hij Bart Luirink van ZAM om hem te helpen met de inhoudelijke kant. A/BZ hielp mee aan een strategisch plan om er een slimme en vernieuwende web-omgeving van te maken en was verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling.

Op een interactieve manier een breder publiek bereiken

Omdat het internet als medium bij uitstek geschikt is om informatie interactief te delen én een groot publiek te bereiken nodigde Ruiter Janssen A/BZ uit om het experiment aan te gaan. Doel; geen standaard website, maar één die uitdaagt om echt in het onderwerp te duiken. Want zeg nu eerlijk; hoe vaak lees jij lange teksten op een webpagina?

Bouwen, testen en verder ontwikkelen


In het proces stond het experiment centraal. Zo werd er gekeken naar de verschillende manieren hoe het informatieve beeld zou kunnen bewegen. Eén van die ideeën werd gebouwd, getest en verder ontwikkeld. Belangrijk focuspunt is de efficiënte wijze waarop bezoekers door de webapplicatie moeten kunnen bewegen. Zo schaalt het unieke ontwerp van de webapplicatie mee met de afmetingen van het scherm terwijl de tekst leesbaar en de gebruikersinterface bruikbaar blijft.

Apartheid in een nieuw jasje weer onder de aandacht brengen

Apartheid Revisited is het overtuigende resultaat. Een functionele en gebruiksvriendelijke webapplicatie met een uniek interactief design.

Wil je meer weten over de totstandkoming van de interactieve webapplicatie? Dorien ging in gesprek met Ruiter, Jeffrey en Luuk van A/BZ over de totstandkoming van de interactieve webapplicatie. Lees hier het interview op onze blog.

Impact

Een veelzijdig onderwijsmiddel

  • Informatie wordt (inter)actief gedeeld
  • Een groot publiek wordt bereikt met de website
  • Verhoogde kennis over Apartheid bij bezoekers