The Embassy of Urban Transformation: Ontdek hoe we samen onze steden in de steigers zetten

Stedelijke gebieden veranderen continu. Er wordt gebouwd, afgebroken en uitgebreid. Tijdens de Dutch Design Week 2018 namen we met The Embassy of Urban Transformation een breed publiek mee naar die toekomstige stad. We transformeerden The Student Hotel in een ambassade die de stad in verandering vertegenwoordigt. Onze 5 steden staan voor een vernieuwende aanpak, met ruimte voor experimenten en nieuwe samenwerkingen. Iedere stad staat voor een belangrijk thema en toont pionierende projecten die jong en oud aangaan.

The Embassy of Urban Transformation: Ontdek hoe we samen onze steden in de steigers zetten

1. De Inspirerende stad

Steden zijn gemaakt door en voor hun inwoners om een zo aangenaam en efficiënt mogelijk leven te leiden. Ze faciliteren dat je van A naar B kan en dat er genoeg werk is, maar op welke manier kan een stad eigenlijk inspireren? En, hoe inspireert de bevolking de stad? Hoe deel je cultuur met elkaar en hoe vormt dit de stad? In de inspirerende stad draaien wij deze aanpak om en bekijken wij de stad en haar inwoners vanuit het creatieve perspectief waarbij inspiratie en creativiteit de bouwstenen vormen voor een nieuwe maatschappij. Want wie houdt er nu niet van een creatieve stad?

Het nieuws in taal die iedereen spreekt: beeld

Titel: Drawing the Times
Ontwerpers: Drawing the Times / De Ruimte Ontwerpers
Mogelijk gemaakt door: De Ruimte Ontwerpers / Eindhovens Dagblad

Hoe kunnen we cultuur met elkaar blijven delen en het dagelijkse nieuws zo toegankelijk mogelijk maken? Drawing the Times lanceerde in samenwerking met de Ruimte Ontwerpers zowel een platform als een krant voor Grafische Journalistiek. Correspondenten van over de hele wereld vertellen hier iedere dag het nieuws vanuit hun perspectief via illustraties. Op deze manier creëert Drawing the Times een eerlijk beeld van de actualiteit, en maakt zij het nieuws aantrekkelijk voor jong en oud. Tekenen is een manier om te communiceren, te verbinden en een manier om complexe vraagstukken toegankelijk te maken voor iedereen.

Van burgerinitiatief tot creatief epicentrum

Titel: GOUDasfalt - Samen maken we de stad
Ontwerpers: Eva Kosto / Maud Roukens / Peterpaul Kloosterman
Mogelijk gemaakt door: Meer dan 250 burgers en organisaties in en rondom Gouda / Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Jarenlang stond er voor de historische binnenstad van Gouda, een stinkende asfaltcentrale. Toen de fabriek moest sluiten, werd de vervuilde grond (3 hectare) te koop aangeboden aan de gemeente. Een club van bewoners overtuigde de gemeente de grond te behouden. Met een crowdfundactie slaagden zij erin stichting GOUDasfalt op te starten. Het burgerinititief transformeert al 3 jaar het voormalige industrieterrein tot een plek waar ideeën de ruimte krijgen en mensen samenkomen. Er worden festivals en markten georganiseerd, open ateliers en is er plek voor meer. Dit levert zowel economisch en maatschappelijk rendement op. GOUDasfalt laat zien hoe een burgerinitiatief uitgroeide tot een plek waar cultuur en inspiratie leidend zijn.