#TBT: Hypes en trends

In 2006 was Matt Halfhilll aan het bedenken hoe hij meer content kon creëren voor zijn sneaker website. Hij bedacht onder andere “Release Reminder”, waar hij nieuwe sneakers zou aankondigen en “Throwback Thursday”, waarmee hij nostalgisch zijn favoriete oude sneakers zou laten zien.

#TBT: Hypes en trends

Zijn Throwback Thursday is uiteindelijk een wereldwijd fenomeen geworden met 193 miljoen #tbt tag’s op Instagram en 38 miljoen #throwbackthursday. Throwback Thursday is echter geen hype. Het is heel langzaam getransformeerd tot een trend waarbij je oude foto’s deelt op social media.

Het is #TBT time bij Afdeling Buitengewone Zaken. Afgelopen donderdag 22 juni 2017 hebben Afdeling Buitengewone Zaken en BNO IMG Lab samen een avond georganiseerd over hypes. Verschillende kunstenaars en experts hebben de avond gevuld met hypes zoals de fidget spinner, “the floor is lava” en Pokemon Go. Het werd duidelijk dat een hype iets is waar je niet teveel in wilt investeren. Hoe kan je dan een hype herkennen?

Kijk om je heen Een goede trend sluit aan bij de wensen die wij al eeuwenlang hebben. Het zorgt voor waardering en erkenning. Meestal staan hypes ver van deze behoeftes, waardoor de kans klein is dat het een trend wordt.

Kijk naar anderen Denk je een trend te hebben gespot? Waarschijnlijk hebben tientallen dat al voor jou hebben gedaan op websites zoals frankwatching.nl en trendwatching.nl. Ook is het een idee om naar je moeder of de buurman te kijken. Zouden zij meedoen aan de hype? Een goede trend ontwikkelt zich met het internet mee. Een hype leeft op draagkracht en vaak bloedt het hierdoor dood en wordt dan ingehaald door een trend die wel die eigenschappen heeft.

Kijk naar de eigenschappen The Gartner Hype cycle laat duidelijk het levensloop zien van een hype, waarbij er altijd een dal is na een piek aan extreme interesse. Denk bijvoorbeeld aan de duizenden Pokemon Go spelers op Scheveningen, die koste wat het kost een zeldzame Pokemon wilden vangen. Tegenwoordig speelt een fractie van die mensen het spelletje nog. Wat voor verwachtingen schept het en zijn deze verwachtingen duurzaam? Is dit niet het geval, dan kan je het met alle fidget spinners meebegraven in onze collectieve geheugen. Als je het mist kan je er altijd een #tbt post over maken.

Wil je de avond terugkijken? Onze host Bram van Dijk heeft speciaal voor deze avond de trend "vloggen" uitgeprobeerd, zie hier het resultaat: