A/BZ op de Dutch Design Week: wat hebben we gezien de eerste drie dagen?

Op 21 oktober is de Dutch Design Week in Eindhoven begonnen. Negen dagen lang (tot 29 oktober) zijn er onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten waar de focus ligt op ontwerpen voor de toekomst. Het thema van dit jaar is 'Stretch', het oprekken van gedachtes, ideeën en vakgebieden. Daar houden wij van, maar dat hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet kunt zien en daarom wel wat hulp kan gebruiken tijdens je bezoek. Daarom delen wij graag de route (focus op Strijp-S) die wij hebben afgelegd.

A/BZ op de Dutch Design Week: wat hebben we gezien de eerste drie dagen?

1. Next Nature Network: HUBOT | MediaMarkt | za 21 okt. - zo 29 okt.

"En wat zou jij willen worden?” , deze vraag werd mij gesteld tijdens het bezichtigen van de expositie. Het voelde even alsof ik in groep drie zat en een realistisch toekomstperspectief in het verschiet had als wolkenmaker. (Ja, ik was ervan overtuigd dat dit bestond.) Hoe dan ook, Hubot verkent nieuwe beroepen waarin mens én robot samenwerken. Zoals een klusser met een half doorzichtige augmented reality scherm op de helm waarop direct het stappenplan wordt geprojecteerd. Of een verhuizer met een gemotoriseerd pak dat wordt aangestuurd door elektromotoren die de bewegingen ondersteunen. Zo zijn er verschillende beroepen te zien tijdens deze expositie die niet allemaal even realistisch zijn, maar dat zorgt er in ieder geval voor dat je de Media Markt geinspireerd verlaat.

Hubot1 Hubot2

2. MyFutures | Klokgebouw 50, Strijp-S | za 21 okt. - zo 29 okt Denken over de toekomst, dat doen we allemaal. Maar wat als je 130 jaar wordt? MyFutures is een onderzoeksproject van A/BZ en de TU/Delft waarin ze kennis vergaren over hoe de mensheid denkt over hun toekomst. Zo klim je in de stoel (die overigens lijkt op die van een badmeester) en als je zit, wordt er interessante informatie ingefluisterd en prangende vragen gesteld omtrent de toekomst. Door de installatie te beklimmen help je hen mee om kennis te verzamelen over het fenomeen ‘denken over de toekomst’. Het is het alleen al waard om deze stoel te beklimmen om het DDW publiek te observeren en als extra sta je even stil bij jouw eigen toekomst.

Myfutures

3. PenPal - App een Oma | Klokgebouw 50, Strijp-S | za 21 okt. - zo 29 okt

Er zijn nauwelijks senioren die goed kunnen omgaan met de moderne en constant veranderende technologie, dus er bestaat een grote afstand in communicatie tussen jong en oud. Daar hebben de ontwerpers van een ‘App een Oma’ een oplossing voor: de Penpal. Dit apparaat wordt bij een senior thuis geplaatst en is zo ontworpen dat het makkelijk bedienbaar is om simpelweg te kunnen lezen en schrijven. Kan ik deze morgen nog bij mijn oma plaatsen?

Myfutures

4. Affective Things: a Thing-centered Interactions for Connected homes | Klokgebouw 50, Strijp-S | za 21 okt. - zo 29 okt

Het internet der dingen. We leven in een wereld waar niet alleen de mensen online zijn, maar ook dingen. Dat biedt nieuwe perspectieven. Wat voor effect hebben digitale en analoge objecten op elkaar als je deze verbindt? Kort gezegd: ’Dingen’ krijgen een geheel nieuwe betekenis. ’Affective Things’ laat je nog niet eerder getoonde interessante resultaten zien.

Myfutures

5. Ga verder naar Start - Klokgebouw 50, Strijp-S | za 21 okt. - zo 29 okt

In opdracht van Gemeente Eindhoven heeft Buro Kato onderzocht hoe vluchtelingen met een verblijfsvergunning hun integratieproces in Eindhoven ervaren. Deze expositie gaf me eerst het idee alsof ik in een vernieuwde uitvoering van Monopoly was beland. Wellicht is dat ook wel de paradox van de expositie. Een bordspel is namelijk iets heel anders dan het integreren in een compleet nieuwe samenleving. Buro Kato heeft meerdere hoorns opgehangen om zo te ‘telefoneren’ met de nieuwkomers. Je krijgt op deze laagdrempelige manier hun verhalen te horen over hoe zij het integratieproces ondervinden.

Myfutures Myfutures

6. Embassy of Food | Ketelhuislplein | za 21 okt. - zo 29 okt

Schaarse grondstoffen, dierenwelzijn, voedselverspilling en de invloed van big data. Deze punten zijn momenteel aan de orde. Maar hoe gaan we hier vooral in de toekomst mee om? Tijdens deze expositie ervaar je aan levende lijve de verschillende mogelijkheden en sommigen daarvan zijn behoorlijk dubieus, maar zeker niet ondenkbaar. Deze expositie geeft je een totaal nieuwe, verfrissende, blik op eten en dat is volgens mij precies wat The Embassy of Food wil oproepen.

Myfutures Myfutures

7. The Hood | Ketelhuisplein | za 21 okt. - zo 29 okt

De trein van morgen, hoe ziet die eruit? Als je snel naar het ontwerp kijkt, herken je de sprinter die we nu op de Nederlandse spoorwegen ziet rijden. Maar deze mock-up laat meer zien dan de trein die wij kennen. NS heeft verschillende functies toegevoegd waar je vervolgens zelf een oordeel over kan vellen. Wat mij betreft verliest de Sprinter zijn negatieve betekenis (lees: geen toilet) en wordt bij het brede publiek gemeengoed waar we trots op mogen zijn.

Myfutures

8. Dutch Design Awards 2017 | Veem | za 21 okt. - zo 29 okt

Op de overzichtstentoonstelling van Dutch Design Awards 2017 zie je de beste Nederlandse ontwerpen van het afgelopen jaar, verdeeld over verschillende categorieën. Het is duidelijk dat veel ontwerpers vooral de focus hebben gelegd op maatschappelijke relevantie. Complexe problemen worden aan de kaak gesteld om daarvoor een passende oplossing te vinden. Wat kun je als consument doen om duurzamer te leven? Zo heeft Babette Porcelijn een boek ontworpen met adviezen en ideeën over hoe je je impact kunt verlagen. Of Chloé Rutzerveld wilde groente dat (vaak enkel door uiterlijk afwijkt) een kans bieden en de groentevezel hergebruiken. Daarom ontwikkelde ze de eerste stroopwafel gemaakt van groente.