Femke Bruggen
De goedlachse Femke is creatief, rechtdoorzee en oplossingsgericht. Met de juiste vragen weet zij precies tot de kern van een probleem te komen. Misverstanden en aannames zet ze om in harmonie en begrip. Femke legt makkelijk contact door haar oprechte interesse in de beweegredenen van een ander. En wordt een gesprek of onderzoek te hoogdravend of theoretisch, reken maar dat Femke het weer naar een menselijk niveau brengt. Even de praktijk in, even iets ontwerpen, schetsen, uitproberen. Dat is haar werkwijze.
“Zoveel probleemsituaties komen voort uit misverstanden. Daar ben ik allergisch voor, want de oplossing is in mijn ogen vaak zo simpel: communicatie en begrip. Ik geloof echt dat mensen het beste met elkaar voorhebben, maar dat soms even die weg moet worden vrijgemaakt. Daar help ik graag bij.”
In haar bachelor Industrieel Ontwerp en Master Integrated Product Design leerde Femke vraagstukken verder brengen door het ontwerpen van producten. Haar interesse lag altijd al bij maatschappelijke thema’s als duurzaamheid en gezondheidszorg. Zo deed ze voor haar afstuderen onderzoek naar een nieuw, comfortabeler medisch instrument voor baarmoederhalskanker screenings die de ervaring van gynaecologische onderzoeken moest verbeteren. Maar ze realiseerde zich dat voor de grote maatschappelijke vraagstukken een product alleen nooit genoeg zou zijn om tot echte verandering te komen. De mens, die moet centraal staan. Dus vond ze via een stage bij Afdeling Buitengewone Zaken haar weg naar Social Design. En inmiddels is Femke niet meer weg te denken bij de Afdeling.
Waar zit jouw kracht in het Social Design?
“Een leuk onderdeel van het ontwerpproces vind ik de probleemanalyse, mijn vinger op de zere plek leggen. Kijken: wat is hier nou eigenlijk aan de hand? Waar gaat het mis, wat ligt daaronder? Wat is de huidige en wat de gewenste situatie? En hoe komen we daar? Door mijn achtergrond in Product Design ben ik gelijk ook praktisch ingesteld. Ik blijf niet vastzitten in denken of plannen. Ik ga aan de slag, ik verzin een prototype of ik test iets uit. Leren door te doen, dat is mijn kracht.”