Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken-Elise-Vierkant
Social Designer

Elise Weegels

Elise is een social designer die dol is op ruimte. Op vele manieren. Of het nu gaat om het ontwerpen van openbare plekken, ruimte creëren voor een gelijkwaardig gesprek of ruimte vinden voor een praatje met een vreemde. Dat laatste doet hen graag. Een treinpassagier, dakloze of tuinier. Iedereen draagt een verhaal met zich mee en dat wil hen ontdekken. Het kleurt hen’s beeld van de wereld. Verrijkt het. De gesprekken geven inzichten en verdieping in de beweegredenen en motieven van mensen. Ze inspireren. Als je eenmaal weet wat mensen echt drijft, dan kun je verandering ontwerpen. En bovendien, al die gesprekken met verschillende mensen zorgen er ook voor dat hen snel comfortabel is in elke setting. Met wie hen ook om tafel zit.

Mail Elise

“Meestal kijken we naar wat zijn de behoeftes van de meerderheid en ontwerpen we daarvoor. Veel systemen zijn nu zo ontworpen en daarom niet inclusief. De behoeftes van de minder zijn óók belangrijk. Dan krijg je inclusief ontwerp.”

Elise’s vorige baan bestond uit het ontwerpen van speeltuinen. Je verwacht het misschien niet meteen, maar iedereen heeft daar een mening over. Bewoner, belanghebbende. Hierdoor werd hen expert in het omgaan met tegenstrijdige belangen en goede participatie. Kennis die bij veel vraagstukken van pas komt. Hen zoekt steeds naar naar: Hoe breng je mensen op een gelijkwaardige manier samen en zorg je dat iedereen aan het woord komt? Daarnaast heeft hen menig beleids- en ontwikkelplan van de Gemeente doorgespit en is thuis in de bureaucratische regels die daarbij horen. Ook niet onhandig. 

Thema’s die hen aan het hart gaan: uitsluiting, exclusiviteit en duurzaamheid. Bijvoorbeeld, Hoe maak je een inclusieve vacaturetekst? Of, onze steden zijn niet ingericht op warmte. Het word warmer en warmer, mensen kunnen dat niet bevatten. Hoe kunnen we de stad anders ontwerpen?

Afdeling Buitengewone Zaken - Elise Weegels - 1
Afdeling Buitengewone Zaken - Elise Weegels - 2

Cases van Elise

Bekijk alle cases