Skip to main site content
Afdeling-Buitengewone-Zaken-Anniek-Vierkant
Social Designer

Anniek Moll

Empathisch, onderzoekend, filosofisch: Anniek vraagt zichzelf de wereld door. Het is haar manier om de wereld te bekijken en begrijpen. Ze stelt vragen die anderen niet stellen en vindt antwoorden waar anderen niet zoeken. Daarbij zorgt haar filosofische insteek ervoor dat ze stilstaat bij thema’s waar anderen aan voorbij gaan. Wat is een goede wereld ontwerpen? Wat is überhaupt het goede? Filosofie is voor haar ook creativiteit, het is spelen met gedachten. Daarin ziet ze gelijkenissen met ontwerpend onderzoek.

Mail Anniek

“Alle mensen horen gelijke kansen te krijgen om iets van hun leven te mogen maken. Door mijn ontwerp-skills in te zetten voor een rechtvaardigere samenleving probeer ik verbetering te brengen.”

Anniek zit dus helemaal op haar plek bij Afdeling Buitengewone Zaken. Met haar Master in Industrial Design weet ze haar filosofische denken en inzichten om te zetten naar tastbare oplossingen. Een andere kwaliteit die haar siert is dat ze zich goed kan inleven. Hoe gaat het eigenlijk met de ander? Of het nu een opdrachtgever, collega of mens voor wie we ontwerpen is. Anniek voelt de kleinste dingen aan en zet die gevoelens om in oprecht begrip. 

Social Design is een jonge discipline. Waarin ben jij het veld aan het verbreden?

“Mijn interesse ligt in impact duiden en meten. We hebben het vaak over grote waarden waar we voor ontwerpen: autonomie, inclusiviteit of gelijkwaardigheid. Maar wat betekenen die waarden eigenlijk? Vanuit mijn filosofische kijk kleed ik zulke waarden uit. Wat is het? Hoe meten we het? En wanneer zijn we geslaagd om voor zo’n waarde te ontwerpen? Ik ontdekte dat grote waarden vaak vaag en abstract voor ons zijn, maar tegelijkertijd de fundamenten van onze samenleving vormen. Het is mijn ontdekkingstocht om deze abstracties concreet te maken.”

Afdeling-Buitengewone-Zaken---Anniek-Moll---1
Afdeling-Buitengewone-Zaken---Anniek-Moll---2

Cases van Anniek

Bekijk alle cases