Skip to main site content

Veldhoven: een stad in beweging

Veldhoven is een stad waar de dorpse traditie contrasteert met de stedelijke groei. Het is de thuisbasis van hightech bedrijven zoals ASML en trekt kenniswerkers uit de hele wereld aan. Tegelijkertijd is Veldhoven ook een stad waar agrarische ondernemers al generaties lang gevestigd zijn, waar families zich al tientallen jaren inzetten voor de lokale gemeenschap en waar tradities hoog in het vaandel staan. Dit zorgt voor een interessante sociale en economische mix, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat al deze groepen zich thuis voelen en verbonden voelen met hun stad om zo samen te bouwen aan een gezamenlijke toekomst?

De gemeente Veldhoven heeft behoefte aan een visie op de stad die inwoners verbindt en inspireert. Waar staan we als stad in 2040? Hoe kunnen we zorgen dat Veldhoven een plek blijft waar iedereen zich thuis voelt? Afdeling Buitengewone Zaken werd gevraagd om samen met de inwoners een toekomstbeeld te ontwikkelen waarin álle stemmen van de stad gehoord werden.

Een visie van en voor de Veldhovenaren

Een visie is alleen sterk als deze breed gedragen wordt. Daarom kozen we voor een participatieve aanpak waarin inwoners écht aan het roer stonden. Om de verhalen, behoeften en wensen van verschillende Veldhovenaren te horen en vast te leggen, trokken we de stad in. Van de kermis tot lokale markten en ontmoetingsplekken: overal gingen we het gesprek aan met inwoners over hun toekomstbeelden. We vroegen hen niet alleen naar wat ze missen, maar ook naar wat hen trots maakt op Veldhoven.

Deze gesprekken leverden een diepgaand inzicht op in de verschillende perspectieven die leven binnen de stad. Terwijl sommige bewoners zich zorgen maakten over de stijgende woningprijzen en de impact van de internationale instroom, zagen anderen vooral de kansen die deze groei biedt voor werkgelegenheid en innovatie. Daarnaast ontstonden er binnen de uitdagingen van het heden ook kansen voor de toekomst: wat als de leeglopende carnavalsverenigingen een extra impuls geven aan verbinding van verschillende culturen en integratie in Veldhoven voor expats? Door al deze uiteenlopende inzichten zorgvuldig te analyseren en te bundelen, ontstond een koersdocument dat niet alleen richting geeft aan de gemeente, maar ook eigenaarschap en perspectief creëert bij de inwoners zelf. Tegelijkertijd is de werkwijze van social design als aanpak onderdeel van de toekomstvisie geworden. De gemeente Veldhoven erkent het belang van bewoners betrekken in het vormgeven van de toekomst. Dat gebeurt niet één keer (in ons traject) maar is iets dat blijvend moet gebeuren. Dit uitgangspunt is verankert in de visie.

“Ik ben hier geboren en getogen, maar Veldhoven verandert snel. Het zou mooi zijn als we die dorpse gezelligheid behouden, ook als we groeien.”

Inwoner Veldhoven

Van visie naar actie: een expositie als platform

Naast een strategisch koersdocument ontwikkelden we ook een expositie in het gemeentehuis van Veldhoven. In deze expositie stonden de verhalen, wensen en emoties van Veldhovenaren centraal, vastgelegd in een serie fotoportretten en geschreven verhalen. Door inwoners zelf een prominente rol te geven, werd de visie tastbaar en invoelbaar voor beleidsmakers en andere betrokkenen. Elk portret representeerde een kernpunt uit de visie en gaf op die manier een ‘gezicht’ aan het verhaal. Dit zorgde niet alleen voor erkenning en herkenning, maar versterkte ook het draagvlak voor de visie.

Tijdens de opening van de expositie kwamen inwoners, beleidsmakers en andere betrokkenen samen om de toekomst van Veldhoven te bespreken. Hierdoor ontstond een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en trots: dit is niet alleen een gemeentelijk document, maar een visie waar iedere Veldhovenaar aan heeft bijgedragen.

In samenwerking met Thijs van Exel

“Ik zie mezelf terug in deze visie. Dit is ónze toekomst, niet alleen die van de gemeente. ”

Bezoeker expositie Veldhoven

Resultaten en impact

  • Dankzij de participatieve aanpak werd de stem van een diverse groep Veldhovenaren meegenomen in de visie, van kenniswerkers tot agrariërs en van jongeren tot ouderen.
  • De inzichten uit de gesprekken vertaalden we naar een strategisch koersdocument dat de gemeente helpt bij het maken van toekomstige beleidskeuzes op het gebied van wonen, voorzieningen en sociale samenhang.
  • De portretreeks en verhalen gaven beleidsmakers een directe inkijk in de emoties en perspectieven van inwoners, waardoor de visie meer werd dan een beleidsstuk: het werd een gedeeld verhaal. De beelden worden ook nu nog in de gemeente gebruikt om de visie levend te houden én het contact met de bewoners wordt blijvend georganiseerd.

Contact

Nieuwsgierig naar onze aanpak, of heb je een vergelijkbaar vraagstuk? Neem nu contact op.

Gerelateerde cases