Implementing Responsible Design in a Connected World

ThingsCon is een conferentie over de toekomst van de hardware industrie met een speciale focus op Internet of Things en het ontwerp van nieuwe producten en diensten die software en hardware combineren. Dit jaar vond de Nederlandse versie plaats in het Volkshotel in Amsterdam en ging het onder meer over het verleden van Pebble, de huidige status van de slimme thermostaat en de toekomst van de connected stad. Wij waren er ook bij met een workshop!

Implementing Responsible Design in a Connected World

In de Thingscon workshop genaamd ‘Responsible Design in a Connected World’ gaven we onze deelnemers, samen met Anner Tiete van Beyond.io, Harm van Beek van The Incredible Machine en Holly Robbins, inzichten in de invloed op het ontwerpproces mét of zonder het Internet of Things Manifesto. Met deze ethische bril werden de deelnemers vanuit verschillende rollen uitgedaagd goed na te denken over de implicaties van hun producten en diensten op het dagelijkse leven van de uiteindelijke gebruikers.

Uiteindelijk werd het voedsel overschot probleem bij supermarkten opgelost en konden expats beter integreren door slimme eettafels, maar gingen de workshop deelnemers bovenal naar huis met een kritische blik op het ontwerpen van IoT producten, kregen ze meer inzicht in de verschillende perspectieven en werden oplossingen en overeenstemmingen gevonden binnen het doel van het product.