A/BZ tipt: Dutch Design Week

Op 19 oktober start in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW). Hier kan je het werk van ruim 2600 ontwerpers bewonderen. Verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Kiezen uit het overweldigende aanbod kan lastig zijn, dus A/BZ helpt je uit de brand.

A/BZ tipt: Dutch Design Week

1. What if: Safety Matters
Eén op de 5 mannen bezoekt (regelmatig) een sekswerker. Genoeg mankracht dus om misstanden bij de sekswerkers te achterhalen. Toch worden er bijna geen meldingen gemaakt. Tijdens de DDW gaan we in dit ‘What If lab: Safety matters’ samen met het publiek op zoek naar motivaties en manieren om klanten van sekswerkers te motiveren en activeren om juist wél te melden.

2. Vitalis Bouwjaar Blits, social design en ouderen
Tijdens de hele DDW woont en werkt Joost van Wijmen in Wilgenhof. Hij wordt onderdeel van de woongemeenschap en gaat samen met de bewoners de stelling ‘mijn lichaam is (g)een object’ onderzoeken. Joost is steengoed in het vormgeven van intieme gesprekken.

2. Re-Create Out Loud
Het buitenbeentje - in de positieve zin van het woord - van de talkshows. Elke doordeweekse avond tijdens de DDW kan je hier de altijd prikkelende talkshows met interessante gasten bijwonen. Ze kijken naar wat een talkshow nog meer kan zijn dan de formats die we al kennen.

4. Human Library
Ga in gesprek met levende boeken bij de Bibliotheek Eindhoven op zaterdag 26 oktober. De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

5. Extreem luisteren, agendaloos en de kreunzone, oftewel: samenwerken met social designers Benieuwd hoe ontwerpers perfect samen kunnen werken met ambtenaren, burgermeesters en agenten? Op dit event gaan ze samen in gesprek en achterhalen ze nieuwe termen om efficiënt samen te werken.

6. Is het normaal dat? Design Diner
We leren telkens beter te praten over seksualiteit en gender. Maar welke rol kan je als ontwerper hebben? Joes + Manon zoeken het uit tijdens het ‘Is het normaal dat’-diner. Je tafelt samen met ontwerpers, ambitieuze pioniers en andere mensen die net als jij elke dag met seksualiteit te maken hebben.

7. Project IDOLS*
Binnen dit project werken probleemeigenaren, opdrachtnemers, coaches en designers aan complexe maatschappelijke vraagstukken. De leerervaringen worden opgehaald door coaches en opdrachtnemers en openbaar gedeeld. Zo versterkt IDOLS* de culturele en creatieve sector met nieuwe kennis, nieuwe ervaringen en nieuwe voorbeelden.