We maakten een breed publiek bekend met Apartheid

eigen project

Er zijn veel discussies over racisme, zwart-wit tegenstellingen, kolonialisme, discriminatie, wit-privilege en maatschappelijke uitsluiting, maar er wordt nauwelijks refereerd aan het Zuid-Afrikaanse Apartheid. Om dit onder de aandacht te brengen kwam grafisch ontwerper Ruiter Janssen met het idee om een interactieve webapplicatie te bouwen, waarin de geschiedenis feitelijk, overzichtelijk en aantrekkelijk moest worden vormgegeven.

De jonge (eind twintig) Ruiter Janssen realiseerde zich dat hij beschamend weinig af wist van het Zuid-Afrikaanse Apartheidssysteem en de Nederlandse wortels ervan. Na wat rondvragen bleek dit niet anders bij veel van zijn leeftijdgenoten. Janssen ging op onderzoek uit en was vastberaden het resultaat van zijn zoektocht te delen met een groot publiek.

Op een interactieve manier een breder publiek bereiken
Ruiter Janssen brengt regelmatig actuele thema's uit de samenleving in kaart door data te visualiseren. Zijn landschappen worden doorgaans in print uitgebracht, maar deze keer wilde Janssen het anders doen. Het doel van Ruiter Janssen was op een interactieve manier het Zuid-Afrikaanse Apartheidssysteem onder een breder publiek bekendmaken. Het internet is als medium bij uitstek geschikt om informatie interactief te delen. Janssen benaderde Bart Luirink van ZAM om hem te helpen met de inhoudelijke kant van de webapplicatie. Wij bouwden de webapplicatie.

Bouwen, testen en verder ontwikkelen
Op voorhand was nog niet bepaald hoe de interactieve webapplicatie eruit zou gaan zien. Tijdens meerdere experimentele sessies met Ruiter Janssen kreeg de webapplicatie steeds meer vorm. Het werd vrij snel duidelijk dat dit onderwerp een 3D-omgeving nodig had waarin informatie over het Zuid-Afrikaanse Apartheidssysteem te vinden is.

In het proces stond het experimenteren centraal. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar de verschillende manieren van hoe het beeld moest bewegen. Eén van die ideeën werd gebouwd, getest en verder ontwikkeld. Er werd ook gedacht aan de toegankelijk- en gebruiksvriendelijkheid. Het stond vast dat de bezoekers op een efficiënte en effectieve manier door de webapplicatie konden bewegen. Zo schaalt het ontwerp van de webapplicatie mee met de afmetingen van het scherm terwijl de tekst leesbaar en de gebruikersinterface bruikbaar blijft.

Apartheid in een nieuw jasje weer onder de aandacht brengen
Apartheid Revisited is het overtuigende resultaat. Een functionele en goedwerkende webapplicatie met een uniek interactief design waarbij de functionaliteiten zijn afgestemd op het doel.

Wil je meer weten over de totstandkoming van de interactieve webapplicatie? Dorien ging in gesprek met Ruiter, Jeffrey en Luuk van A/BZ over de totstandkoming van de interactieve webapplicatie. Lees hier het interview op onze blog.

Meer weten?

neem contact op met voor een afspraak of lees meer
mail nu over ons

Jeffrey Braun